Augusztusban megugrott az adásvételek száma az ingatlanpiacon

Az új lakáscélú jelzáloghitelek összege közben nem változott érdemben az előző hónaphoz képest a Duna House becslése szerint.

2022. szeptember 02.

A júliusi mélypont után augusztusban emelkedett az adásvételek száma a lakáspiacon, az új lakáscélú jelzáloghitelek összege nem változott érdemben az előző hónaphoz képest - közölte a Duna House ingatlanközvetítő a Budapesti Értéktőzsde honlapjára szeptember elsején felkerült becslésében. Augusztusban 9748 lakás cserélt gazdát és a kihelyezett jelzáloghitelek összege 90 milliárd forint körül alakult.

A cég által augusztusra becsült 9748 lakóingatlancsere az előző hónaphoz képest 8 százalékos emelkedés, az előző év azonos időszakához képest 14 százalékos csökkenést jelent. Az előzetes adatok elmaradnak az elmúlt öt év átlagos forgalmától.

A rezsiköltségek változása az ingatlanpiacon elsődlegesen a keresleti oldalon jelentkezett azonnal, a kínálatban a következő hónapokban várhatóan folyamatosan erősödő hatással lesz a piacra - írták. A szakemberek pozitív jelként értékelik az előző hónap mélypontjáról való emelkedést és további bővülést várnak az őszi ingatlanpiacon, ami hagyományosan erősebb a nyári hónapoknál.

A Duna House becslése szerint az utolsó nyári hónapban a júliusival megegyező összegű, 90 milliárd forintnyi volt a jelzáloghitelezés összege. Az MNB júliusi jelzáloghitelpiaci adatai 91,8 milliárd forintot mutattak, tavaly augusztusban pedig a bankok 110 milliárd forint jelzáloghitelt helyeztek ki.

Az éves szintű csökkenést az ingatlanpiac nyári lassulása és a zöldhitel lassabb kifutása okozta - jelezték.  Az éves tranzakciószám az idén várhatóan elmarad a cég korábbi 150 ezres becslésétől - nyilatkozta a kapcsolódó közleményben Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

A Duna House által kiadott becslés évközi, megközelítő adatot mutat, a cég által közvetített ingatlanok havi tranzakciószámát és a DH becsült piaci részesedését veszi alapul.

Erős második negyedévet zárt a Duna House

Erős második negyedévet zárt a Duna House, konszolidált adózott eredménye egy év alatt 270 millió forintról 1,033 milliárd forintra nőtt - olvasható a cég szintén a BÉT honlapján augusztus végén közzétett negyedéves beszámolójában.

Az ingatlanközvetítő és -fejlesztő cég nettó árbevétele a tavalyi azonos időszakhoz képest 3,372 milliárd forintról 9,079 milliárd forintra nőtt az április-júniusi időszakban. A féléves adózott eredmény 560 millió forintról 1,596 milliárd forintra, az árbevétel 5,911 milliárd forintról csaknem 17 milliárd forintra emelkedett a nem auditált adatok szerint.  

A rendkívül jó eredményeket jelentős részben az olasz HGroup felvásárlásával magyarázták. Az olaszországi tevékenység 550 millió forint adózott eredményt hozott a második negyedévben, míg a belföldi 475,1 millió forintot. Lengyelországban jelentős visszaeséssel alig haladta meg a 10 millió forintot a nyereség, Csehországban pedig enyhe veszteséget könyvelt el a cég.  

A Duna House vezetése a gazdasági bizonytalanságok ellenére biztos abban, hogy teljesíteni tudja az idei céljait. A társaság MyCity márkanév alatt 2 projektben 211 lakóingatlant fejleszt jelenleg, ebből az eddigi 1,7 milliárd forint árbevétel után további 3,5 milliárd nettó vételáron várható lakások átadása az év második felében - tették hozzá.

A Duna House Holding Nyrt. adózott eredménye 2021-ben 18 százalék éves emelkedéssel megközelítette az 1,6 milliárd forint. Árbevétele 59 százalékkal nőtt 2020-hoz képest, elérve a 14,5 milliárd forintot. A cég részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, legutóbbi záróáruk 480 forint volt, árfolyamuk egy éven belül 420 és 608 forint között változott.

Forrás: MTI

Fotók: Pexels.com/Szemerey Bence, Guy

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A bauma-t a világ legnagyobb építőgépszakvásárát 2022. októberében rendezték Münchenben. Ezt mindössze néhány hónappal, idén március közepén követi az Észak-amerikai kontinens legnagyobb kiállítása és vására, a Conexpo-Con/AGG.  A gépgyártók természetesen átgondolják, mit hol mutassanak be a várható piaci kereslet függvényében.

Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazói szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2023-tól. A három legnagyobb forgalmazó és két legnagyobb kölcsönző cég vezetője válaszol.

Ezermilliárdos nagyságrendben állított le vagy halasztott el állami beruházásokat a Lázár János által vezetett építési tárca a 2022-es választások óta. Elmaradásuk érzékeny veszteséget jelent a következő években a hazai építőipar számára. Összeállításunkban az elmúlt időszakban az előkészítésük során félbehagyott állami beruházásokból válogattunk.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©