Akár negyedével is többe kerülhet tavalyhoz képest a tégla itthon

2017. április 28.

Az építőanyagok és építési termékek drágulására, a kereslet növekedésére számít az építőanyag-ipar érdekképviseleteit tömörítő Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ).  Az egyik piackutató intézet pedig összesítette, hoyg tavaly hogyan teljesített a építőanyag-kereskedelmi piac.

A társaság tájékoztatása szerint a korszerűsítési pályázatoknak is köszönhetően nő a kereslet egyebek között a hőszigetelőkre és a nyílászárókra, de az uniós projektek tavalyi visszaesése után a többi terméknél is növekedés várható az idén. A MÉASZ különösen erős emelkedésre számít a tégla termékeknél - a tavalyi első negyedévhez képest 25-30 százalékos bővülésre -, de várhatóan más áruknál (falazati termékek, vakolatok) is ellensúlyozta a keresletnövekedés a januári hideg miatti kiesést. A szálas szigetelőanyagok piacán a szigetelőanyagok irányi 15-20%-os kereslet-növekedés látható - ennek motorja már a családi házak energiahatékonysági beruházásai, mivel az ipari nagyberuházások átmenetileg kisebb volumene kihatott az iparvállalatok felhasználására is.

A szervezet szerint az égetett cserépnél a növekedés még várat magára, mivel a tető értelemszerűen a projektek végén készül el. Kedvező folyamatként értékeli a szövetség, hogy az épületgépészeti termékek piacán egyre nagyobb a jó minőségű áruk részesedése. Az idén januártól életbe léptetett kínai-európai embargó az alapanyag-gyártóknál a merevítő acélok 27%-os áremelkedéséhez vezetett szerte Európában, ezzel párhuzamosan várható, hogy a vasalatok ára is emelkedik. Az ablakcsere és hőszigetelő alapanyagok árának emelkedése mintegy 10-15% anyag-, és hozzávetőleg 5% munkabér-növekedéssel jár. 

Drágulnak - Építőanyagok egy barkácsáruház polcain (illusztráció)

Már tavaly meglódult az építőanyag-kereskedelem piaca

Tavaly a magyar építőanyag-kereskedelem piaca 21 százalékkal bővült, forgalma megközelítette a 300 milliárd forintot - publikálta a GfK piackutató intézet április végén az adatait. A piackutató szerint ez az eredmény különösen jó annak fényében, hogy nem szerepel benne az egyéb barkácstermékeket forgalmazó kereskedelmi egységek, valamint az állami megrendelésre létrejött direkt beszállításon alapuló projektek építőanyag-forgalma, így az útépítés sem.

Tavaly a szerkezetépítés bizonyult a legmasszívabbnak, növekedése elérte a mintegy 40 százalékot. A szerkezetépítés kategóriába tartozó vasáru, falazat, tető, kémény és nyílászáró termékek az összforgalom 40 százalékát képviselték. A legkiemelkedőbb hónap az augusztus volt, amikor is a falazat- és a tetőforgalom együtt mozgott, a szerkezethez tartozó vasáru forgalma márciustól stabil szintet hozott. A nyílászárók piaca éves szinten nem nőtt, viszont az év második fele az elsőnél lényegesen erősebb volt.

A második legnagyobb részpiac az építési anyagoké volt, amely 6 százalékos értékbeli növekedést ért el tavaly, súlya a piacon 29 százalékot tett ki.
Ezen belül a hőszigetelés minden kellékével együtt 10 százalékos növekedést ért el, míg a végső homlokzatképző anyagok forgalma 14 százalékkal nőtt.

Forrás: MTI

Fotó: Thonkstockphotos.com

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©