A lakosság közel fele tervez felújítást idén

Magyarországon a lakosság 48 százaléka tervez vagy végez az idén építkezést vagy felújítást - derül ki egy nemrég készült felmérésből.

2022. június 10.

újHÁZ Centrum

Magyarországon a lakosság 48 százaléka tervez, illetve végez az idén építkezést vagy felújítást, a legtöbben a munkálatok drágulásától, illetve elhúzódásától tartanak - mondta az újHÁZ Centrum vezérigazgatója az építőanyag-kereskedelmi hálózat tavaszi Trendriportját ismertető sajtótájékoztatón június első felében Budapesten. Rázsóné Szórády Csilla közölte, a május elején készített reprezentatív felmérésbe 1142 embert vontak be.

A kutatásból kiderült: a termék- vagy a szakemberhiány, valamint az áremelkedések miatt az építkezők és a felújítók 32 százalékának plusz anyagi erőforrást kellett bevonni, 28 százalék pedig elhalasztotta a munkálatokat. Csupán a válaszadók 27 százaléka jelezte, minden a terv szerint halad.

A munkálatokhoz a válaszadók 17 százaléka otthonfelújítási támogatást, 11 százaléka családi otthonteremtési kedvezményt (csok), 9 százalék Babaváró hitelt vett igénybe. Ugyanakkor 67 százalék nem él az állami támogatások, hitelek lehetőségével.

Rázsóné Szórády Csilla elmondta, hogy miközben a világ gyorsabb felépülést várt a koronavírus-járvány hatásaiból, globális szinten megjelent az infláció. A helyzetet, főleg az alapanyag ellátásban tovább nehezítette az orosz-ukrán háború, ami elsősorban az energia szektorra nyomta rá a bélyegét. Magyarországra mindezek mellett az uniós források bizonytalan helyzete is hatással van. A szakember szerint a problémák ellenére szép teljesítmény, hogy az építőipar a magyar GDP 11 százalékát adja.

Ezzel együtt az építőipar továbbra is munkaerőhiánnyal küzd, az ellátási láncok pedig problémásak, mert a háborús helyzetben mindenki a saját országának ellátására törekszik. A folyamatos alapanyaghiány és a gyártókapacitások szűkössége pedig oda vezetett, hogy az építőanyagok piacán (például acél és fa) hetente változnak az árak, és az alapanyagoknál, szállítási és munkadíjaknál árcsökkenés egyelőre nem várható - sorolta az ágazat problémáit.

Az újHÁZ Centrum forgalomnövekedése idén az év első négy hónapjában 39 százalékos volt. Az építőanyag-kereskedelmi hálózat belföldi értékesítésből származó árbevétele január és április között elérte 36,697 milliárd forintot, míg 2021-ben ez az érték 26,306 milliárd forint volt.

Az eredmények elsősorban az építőanyag-árak emelkedésének köszönhetőek. Példaként említették, hogy az elmúlt egy évben a tetőfedés, illetve a szigetelés termékkategóriában 20, illetve 40 százalékos volt az áremelkedés, a vasanyagoknál pedig 60 százalékos. Az újHÁZ Centrum a piac 12 százalékát fedi le, építőanyag-kereskedelmi hálózatával az ország 80 pontján van jelen.

GKI, Masterplast

Az Otthonfelújítási program nyújtotta lehetőségekkel 2022 végégig a háztartások 7,8 százaléka biztosan, 12,4 százaléka valószínűleg élne, mindez hibahatáron belüli elmozdulást jelez az előző negyedévhez képest, így változatlanul népszerű az állami támogatás a lakásfelújítók körében - derül ki a GKI és a Masterplast közös, májusi, reprezentatív felméréséből, amelynek eredményeit június elején publikálták.

A lakások felújításához, korszerűsítéséhez többféle állami támogatás is elérhető. Ezek fő eleme az Otthonfelújítási program, amely 2022. december 31-ig biztosítja az állami támogatást. Ilyen célra felhasználható még a falusi csok, illetve a célzott támogatási programok forrása is. Mindez nagy érdeklődést váltott ki a gyereket nevelő családok körében.

Az állami támogatás igénylése a családiház-tulajdonosok körében a legelterjedtebb, ezek 10 százaléka biztos, 14 százaléka valószínű résztvevőnek mondta magát. A társasházakban élők 3 százaléka lehet biztosan és 9 százaléka valószínűleg érintett.

Az állami támogatás iránti érdeklődés a fiatalok, a 30 év alattiak körében a legmagasabb, a biztosan és valószínűleg támogatást felvevők aránya 11 és 21 százalék. Az életkor előre haladásával csökken az érdeklődés, a 60 év felettiek körében ugyanez az arány már csak 4 és 6 százalék. A program iránti érdeklődés a fővárosban a legalacsonyabb (8 és 10 százalék), a legmagasabb pedig a községekben (10 és 14 százalék).

Az állami támogatást felvenni szándékozók 31 százaléka szeretné kihasználni a maximálisan igényelhető keretet, további negyedük legalább 2 millió, 31 százalékuk legalább 1 millió forint támogatást venne fel. Mindezek alapján az átlagos igénylési összeg 2,1 millió forint, amely 10 százalékos emelkedés az egy évvel ezelőttihez képest.

Az életkor emelkedésével párhuzamosan csökken az igényelni tervezett támogatás összege: míg a 30 év alattiak átlagosan 2,3 millió forintos támogatást szeretnének, a 60 év felettiek beérnék 1,7 millió forinttal.

A legnépszerűbb célok a fürdőszoba, a fűtési rendszer korszerűsítése, illetve a tetőfelújítás, de sokan szeretnék a belső terek felújítását is elvégeztetni. A külső nyílászárók cseréje és a napkollektor vagy napelemes rendszer kiépítése iránt minden negyedik válaszadó érdeklődött. Népszerű még a klímaberendezések beszerelése vagy cseréje, a kerítés építése, felújítása, illetve a hőszigetelési munkálatok, ezek minden ötödik támogatást felvenni szándékozó család terveiben szerepelnek.

Forrás: MTI

Fotók: Pixabay.com

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©