A koronavírus miatt felfüggeszti az építőgép-gyártást a Deere

A John Deere a héten felfüggesztette az építőipari és erdészeti eszközök gyártását,és  további dolgozók munkaviszonyának megszüntetése is várható.

2020. május 14.

A gépgyártó május 11-én szüntette be a termelést az Iowa állambeli Davenportban és Dubuque-ban található létesítményeiben. Emellett rövidesen megválnak a Dubuque-i üzem 159 munkavállalójától is.

Az intézkedések meghozatala azok miatt a kedvezőtlen hatások miatt vált elkerülhetetlenné, melyek a koronavírus világjárvány következtében érték a cég üzleti tevékenységét – közölte a Deere.

„A termelés ideiglenes felfüggesztésének hátterében a beszállítói tevékenységek akadozása, valamint az építőipari és erdészeti berendezések iránti csökkenő kereslet áll, melyek a jelenlegi világméretű egészségügyi vészhelyzetre vezethetők vissza” – olvasható a vállalat közleményében.

Bár a leállás a világjárványra adott válaszok egyike, a Deere szerint a hasonló lépések nem számítanak rendkívülinek. „A termelés mostanihoz hasonló ideiglenes szüneteltetése rendszeresen, éves gyakorisággal szokott előfordulni létesítményeinkben. Az ilyen intézkedések a kereslethez és kínálathoz való alkalmazkodást szolgálják, így megszokottnak számítanak”. 

Még azt megelőzően, hogy a koronavírus-világjárvány márciusban elérte volna az Egyesült Államokat, a Deere értékesítései és árbevétele az előző év azonos időszakához képest 4 százalékot esett a február 2-án véget ért első negyedévben. Ezt követően a vállalat azt közölte, hogy a 2020-as üzleti évben az értékesítések 10-15 százalékos csökkenésével számolnak a 2019-es évhez viszonyítva. Azóta viszont a koronavírus negatív hatásait látva visszavonták a korábbi előrejelzéseket. 

A Dubuque-ban megszűnő munkahelyek ráadásul már a leépítések második hullámát jelentik az idei évben. Első negyedéves beszámolójának közzé tételét követően – mely 10 százalékos csökkenést jelzett az építőipari és erdészeti gépek értékesítése terén –, a Deere 105 munkavállaló elbocsátását jelentette be április 6-i hatállyal.

John Deere közlemény alapján

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A bauma-t a világ legnagyobb építőgépszakvásárát 2022. októberében rendezték Münchenben. Ezt mindössze néhány hónappal, idén március közepén követi az Észak-amerikai kontinens legnagyobb kiállítása és vására, a Conexpo-Con/AGG.  A gépgyártók természetesen átgondolják, mit hol mutassanak be a várható piaci kereslet függvényében.

Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazói szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2023-tól. A három legnagyobb forgalmazó és két legnagyobb kölcsönző cég vezetője válaszol.

Ezermilliárdos nagyságrendben állított le vagy halasztott el állami beruházásokat a Lázár János által vezetett építési tárca a 2022-es választások óta. Elmaradásuk érzékeny veszteséget jelent a következő években a hazai építőipar számára. Összeállításunkban az elmúlt időszakban az előkészítésük során félbehagyott állami beruházásokból válogattunk.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©