A koronavírus miatt felfüggeszti az építőgép-gyártást a Deere

A John Deere a héten felfüggesztette az építőipari és erdészeti eszközök gyártását,és  további dolgozók munkaviszonyának megszüntetése is várható.

2020. május 14.

A gépgyártó május 11-én szüntette be a termelést az Iowa állambeli Davenportban és Dubuque-ban található létesítményeiben. Emellett rövidesen megválnak a Dubuque-i üzem 159 munkavállalójától is.

Az intézkedések meghozatala azok miatt a kedvezőtlen hatások miatt vált elkerülhetetlenné, melyek a koronavírus világjárvány következtében érték a cég üzleti tevékenységét – közölte a Deere.

„A termelés ideiglenes felfüggesztésének hátterében a beszállítói tevékenységek akadozása, valamint az építőipari és erdészeti berendezések iránti csökkenő kereslet áll, melyek a jelenlegi világméretű egészségügyi vészhelyzetre vezethetők vissza” – olvasható a vállalat közleményében.

Bár a leállás a világjárványra adott válaszok egyike, a Deere szerint a hasonló lépések nem számítanak rendkívülinek. „A termelés mostanihoz hasonló ideiglenes szüneteltetése rendszeresen, éves gyakorisággal szokott előfordulni létesítményeinkben. Az ilyen intézkedések a kereslethez és kínálathoz való alkalmazkodást szolgálják, így megszokottnak számítanak”. 

Még azt megelőzően, hogy a koronavírus-világjárvány márciusban elérte volna az Egyesült Államokat, a Deere értékesítései és árbevétele az előző év azonos időszakához képest 4 százalékot esett a február 2-án véget ért első negyedévben. Ezt követően a vállalat azt közölte, hogy a 2020-as üzleti évben az értékesítések 10-15 százalékos csökkenésével számolnak a 2019-es évhez viszonyítva. Azóta viszont a koronavírus negatív hatásait látva visszavonták a korábbi előrejelzéseket. 

A Dubuque-ban megszűnő munkahelyek ráadásul már a leépítések második hullámát jelentik az idei évben. Első negyedéves beszámolójának közzé tételét követően – mely 10 százalékos csökkenést jelzett az építőipari és erdészeti gépek értékesítése terén –, a Deere 105 munkavállaló elbocsátását jelentette be április 6-i hatállyal.

John Deere közlemény alapján

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©