Városligeti sztárépítészmustra

2014. november 07.

Napokban írtak ki nyílt nemzetközi tervpályázatot az Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum épületére, amely az új múzeumi negyed részeként 2018 tavaszától a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményénekés a Ludwig Múzeumnak ad majd otthont.

A meghirdetett pályázat két fordulós. Az első szakaszban a pályázók alkalmasságáról születik döntés. A pályázat második fordulójába a három legjobb pályázó jut be. Itt kapcsolódik be majd a hét a Városliget Zrt.  által meghívott neves nemzetközi sztárépítész műhely az eljárásba, és versenyez az elsőségért. Lássuk, kik esélyesek az új épület tervezésére.

1. Ateliers Jean Nouvel

Az 1945-ös születésű francia sztárépítész, Jean Nouvel, és az általa alapított építésziroda igazi nagyágyú. Az alapító-vezető minden fontos építészeti díjat besöpört a pályája során, többek közt 2005-ben a művészeti Wolf-djíat, 2008-ban az építészet Oscar-díjának számító Prizker-díjat. A legfontosabb alkotásai közé tartozik a Barcelonai Torre Agbar (képen) és a párizsi Musée du quai Branly.

A Barcelonai Torre Agbar (2005, fent jobbra)

2. David Chipperfield Architects

Az 1953-as születésű britt építészt a modern minimalista építészet egyik legismertebb alakjának tartják. Szintén egy barcelonai épület az Igazság Városa, és a berlini a berlini Neues Museum rekonstrukciója (a képen) a legismertebb munkái. Díjak: Stirling-díj, Europa Nostra-díj.

3. Mecanoo

Az 1984-ben a hollandai Delft-ben alapított építészeti iroda alapítójai közt olyan neveket találunk, mint Francine Houben, Henk Döll, Roelf Steenhuis, Chris de Weijer és a Budapesten is kézjegyét hagyó Erick van Egeraat (ING-székház). A birminghami Városi Könyvtárt tervező iroda számos merész épülettel rukkolt már elő története során, a képen a Delfti Egyetem könyvtára Hollandiából. 

4. Nieto Sobejano Arquitectos S.L.P.

Az 1985-ban a spanyol építészpáros Enrique Sobejano és Fuensanta Nieto által alapított iroda a története során számos első díjat besöpört, az egészen expresszív alkotásuk például a  cordóbai Madinat al-Zahra Museum az egyik legismertebb művük. A képen Embarcadero közigazgatási negyed kulturális központjának épülete a spanyolországi Cáceres-ből. 

5. Renzo Piano Building Workshop

Az 1937-es születésű Renzo Piano építészirodája is fajsúlyos versenyző. Az építész épületei ugyanis nemcsak a szakma, hanem az átlagember számára is ismertek lehetnek, elég ha az 1977-ben Páriszban felavatott Pompidou-központra gondolunk, vagy a 2012-ben megnyílt londoni Üvegszilánk irodaházra. Pianot sok egyéb mellett 1998-ben Pritzker-díjjal, 2008-ban Sonning-díjjal jutalmazták.

London 2012-ben átadott ikonikus felhőkarcolója, a The Shard, vagyis az Üvegszilánk

6. Sejima and Nishizawa and Associates (SANAA)

A Szedzsima Kazujo és Nishizawa Rjúe által 1995-ben alapított tokiói építészeti studió viszonylag fiatal a versenytársaihoz képest, még sincs okuk szégyenkezni, mivel 2010-ben ők is megkapták a Pritzker-díjat. A New York-i New Museum of Contemporary Art az egyik leghíresebb épületük, a képen viszont a szontén általuk jegyzett és a svájci Lausanne-ban található EPFL Learning Centre. 

7. Snøhetta

A norvég illetőségű, de nemzetközi építészirodát 1989-ben alapította Craig Dykers és Kjetil Trædal Thorsen. A letisztult skandináv formákat kedvelő iroda eddigi legismertebb dobása az Osloi Operaház (a képen) legalább annyira extravagáns és elegáns, mint  a Sidney-i társa.

Menetrend

A 325 ezer eurós összdíjazású pályázat első fordulója a tervek szerint idén decemberben zárul le, és a második fordulót után, 2015 áprilisában hirdet eredményt a 11 tagú nemzetközi zsűri. A pályázatok lezárulta után, 2015 végéig a múzeumi negyed mind az öt új épületének és a a helyreállítandó Közlekedési Múzeum épületének kiviteli terveit el kell készíteni.
 
A jövő év második felére már meglesz a tájépítészeti pályázat eredménye is, ekkorra láthatóvá válik, hogyan fog kinézni a Városliget 2018-ra. Szintén az év második felére várható a Petőfi Csarnok és a volt Hungexpo-épületek bontása, és elindulhat a Szabolcs utcai Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ építése, 2016-ban pedig az új múzeumépületek is épülni kezdenek. A Liget Budapest projekt forrásigénye jövőre mintegy 15 milliárd forint lesz.
 
Fotó:
Miguel Carminati (Wikipédia), Jotquadrat (Wikipédia), Nol Aders (Wikipédia), Nietosobejano.com, Thinkstockphotos.com, Mikado1201 (Wikipédia), Rafał Konieczny (Wikipédia).

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Hazai ingatlanpiaci hírek

Egy zöld emlékparkot is épít a Futureal a Corvin sétány folytatásában épülő irodaháza mellé. Új székházat avattak az Infoparkban, a Wing közzétette a tavalyi számait.

Hazai ingatlanos hírek

Zöldkötvényt bocsátott ki a Futureal, rekordszámú új lakás átadását tervezi idén a Cordia, 23 milliárd forintos hitelt ad az OTP a Duna Terasz Grande lakóparkhoz.

Új villamosvonal tervezése indul Budapesten

Négykilométeres új villamospálya is épülne a Galvani híddal együtt a tervek szerint. Az itt futó új vonal teljesen új közlekedési kapcsolatokat jelentene a fővárosnak.

Kulturális beruházások Európában

Történetének legnagyobb felúítása kezdődik a párizsi Pompidou Központban, Bledben kortárs művészeti múzeum épül, Pompejiben pedig új állandó múzeumot avattak.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©