Ikertornyok Katarban

A két 211 méter magas, íves torony a katari címerben látható, keresztbe tett szablyákat idézi. A technológiai megoldásokban a Doka bizonyított.

2020. július 07.

A tervek szerint a 2022-es labdarúgó-világbajnokság kezdetére új luxushotel-komplexum ékesíti majd Katar partvidékét. A Katara Towers névre keresztelt, 200 méternél is magasabb épületben a hotelszobákon kívül helyet kapnak lakások, irodák, éttermek és szabadidős létesítmények is. A tornyok főfalai a Doka kúszózsalu-rendszerei segítségével épültek meg.

A 38 négyzetkilométeren elterülő Lusail városának legdélebbi pontján épülő Katara Towers az átadást követően jellegzetes formájával a közel-keleti ország egyik különleges látnivalójává válhat. A helyiek vendégszeretetének jelképeként is emlegetett komplexum félhold alakú sziluettje a koncepció szerint a katari nép nemzeti öntudatának építészeti megtestesülése. Az ország kulturális örökségével szorosan összefonódó, egyedi formanyelvet a katari címerében látható két szablya ihlette – ezek alakja köszön vissza a két szimmetrikus toronyban, melyek a pódiumépülettől számított 36 emeletükkel 211 méterre magasodnak a környező táj fölé.

„Célunk, hogy a Katara Towers révén új mércét teremtsünk a turizmusban, sőt, annak keretein túl is, és olyan építészeti alkotást hozzunk létre, amelyet a világ minden pontján azonnal felismernek” – magyarázta Nawaf bin Jaszim Al-Thani sejk.

A toronyépületben, melynek befejezése 2021 májusában várható, két luxushotelen kívül lakások, irodák, üzletek és vendéglők is kialakításra kerülnek.

Rövid kivitelezési szakaszok a Doka kúszózsaluival

Az építmény strukturális szempontból öt területre tagolódik, és összesen nyolc főfal köré épül. A projekt központi eleme kétségkívül a szimmetrikus párt alkotó két íves torony, melyek az épületegyüttesen belül a 2-es és 4-es számot kapták. Ezek alapterülete összesen 2315 négyzetméter, egyenként 36 emeletesek, a födémmagasság pedig 4,45 és 9,15 méter között változik.

A tornyok 1-es és 2-es, illetve 7-es és 8-as számú főfalai a Doka SKE50 darufüggetlen önkúszó zsalui segítségével nyerték el végleges magasságukat. Mindeközben a daruzással épített, 3-as és 4-es, illetve 5-ös és 6-os falpároknál a 150F kúszózsalut és egy speciális platformot használtak a kivitelezők a TOP50 nagytáblás zsalurendszer kiegészítésére. „Örömünkre szolgál, hogy a Dokával karöltve dolgozhatunk a projekten. Katarban is számos alkalommal bizonyították már, hogy zsalurendszereikkel nagyban hozzájárulnak a különféle projektek határidőre történő befejezéséhez. Köszönhetően az SKE50 hidraulikus önkúszó zsaluzatnak és a főfalak átadásának, a vártnál gyorsabban haladunk a munkával, ami hatalmas előnyt jelent” – mondta Jawan Medinas, a HBK Contracting kivitelezőcég főépítésvezetője. Az 1. és 15. emelet közti, összetettebb részen 14 nap alatt épült meg egy szakasz, míg az egyszerűbb, 15. és 36. emelet közti szekció kivitelezése során egy ciklus befejezése mindössze nyolc napot vett igénybe.

Komplex födémszerkezetek gyorsan és gazdaságosan

A szerkezeti kialakításból fakadó legnagyobb kihívást az jelentette, miként lehet bezsaluzni a kiálló táblákat oly módon, hogy az ütemterv is tartható maradjon. A födémek építési idejének lerövidítése érdekében végül a Doka TLS asztaláthelyező eszközt alkalmazták, amellyel a két toronyban egyszerre két-két emelettel lehetett feljebb telepíteni a Dokaflex asztalokat – azonban az épületek döntött homlokzata miatt az asztaláthelyező berendezés is módosításra szorult.

Az egyes emeletek eltérő födémkialakításainak kezeléséhez és az asztaláthelyező eszköz használatához rugalmas megközelítésre volt szükség, ezért mintegy 10.000 négyzetméternyi egyedileg méretezett Dokaflex asztalt szállítottak a helyszínre.

A magasföldszint 6,10 méteres magasságát Staxo 40 alátámasztó állványok segítségével érték el, míg a D3 alátámasztó állványzat tette lehetővé a 3-as torony 22 méter magas előcsarnokának kivitelezését.

Doka sajtóanyag alapján, 2020. július

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A környezetvédelmi szempontok hangsúlyosabbá válásával az építőipari cégeknek is egyre komolyabb követelményeknek kell megfelelniük. A hengerek is robognak az elektromos jövő felé.

Ma az egyik legfontosabb ágazati trend a karbonsemleges alternatív meghajtások fejlesztése. Hol tartunk a hIbrid, az elektromos, és a hidrogén meghajtás terén?

Régiós lakáspiaci körkép.Leálló fejlesztések, áresés, növekvő építőanyag árak és magas hitelkamatok.Ugyanaz mindenhol, csak másképp.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©