Idén őszre megújul az Ybl Vízház

2017. január 17.

Megkezdték a Várkert Bazár szomszédságában álló az eredetileg a királyi palota vízellátását biztosító Ybl Vízház felújítása, amely a tervek szerint egy kortárs kiállítóteret, kávéházat és bisztróéttermet is magába foglaló nyitott kulturális és rendezvényközpontként nyílik meg idén ősszel. A világörökség részét képező ikonikus épület 600 millió forintból újulhat meg.

Újra lehet majd kávézni a Duna-parton

A Várkert-kioszk építését 1875-ben kezdték meg, az épület déli része eredetileg a vízmű gépészeti berendezéseit foglalta magába, az északi része pedig már ekkor is kávéházként üzemelt. A Duna kavicsréteg segítségével megtisztított vizét egy csaknem ezerméternyi csőhálózaton keresztül szivattyúzták fel a királyi palotához az épületben elhelyezett hatalmas, kétemeletnyi helyet elfoglaló gőzgépek. A gépházat 1905-ben helyezték használaton kívül, az itt működő kávéház azonban továbbra is népszerű maradt egészen a második világháborúig.

Ekkor az épület komoly sérüléseket szenvedett, a renoválás pedig a rendszerváltásig váratott magára. A helyreállított műemléképület 1992-től kezdve 2007-ig játékkaszinóként és étteremként, majd rendezvényközpontként működött, azonban az elmúlt tíz évben kihasználatlanul állt.

A mostani felújítás legfontosabb szempontja, hogy a kedvező fekvést kihasználva az egész városra nyitott épületté válhasson az Ybl Vízház. Az épület főbejáratát ölelő loggiát üvegfallal veszik körül, így az egész évben használható és egybenyitható lesz a főbejárat mögötti, kávézóként tovább működő, neoreneszánsz jellegű első teremmel, ahonnan az egész Duna-partot felölelő kilátást lehet élvezni.

A déli oldalon található géptermet, amely eredetileg elfoglalta a mostani pincét és az épület hátsó földszinti részét is, 1992-ben födémmel választották ketté, így a földszinten egy rendezvények számára jól hasznosítható tér alakult ki, míg a pincében kapott helyet a konyha.

Az Ybl Vízház épülete 2017. január 11-én.

Építészeti kuriózum

Az árvizek ellen védekezésül Ybl egy méternyi vastag mészoltással mészkővé dermesztett lemezalapra építette a Vízházat, amelyet kívül 3-4 centiméter, a víznyomásnak napokig ellenálló tömör vakolat borított. Ezzel a módszerrel súlyos áradás esetén sem tört be víz az épületbe. Mindez olyan építészeti teljesítmény, amely még ma is kuriózum. Az eredeti árvízvédelem nem felelt meg a 90-es évek szabványainak, ezért akkor új vízszigeteléssel látták el az épületet. Ezt most korszerű technikákat alkalmazva újítják fel.

A pincében a konyha mellett egy eredetileg széntárolásra használt terem is található, amelynek különös hangulatot ad, hogy Ybl óriási teherbírású kupolákkal egészítette ki a födémet. Ezt a termet kiállítótérnek szánják, és az 1992-es felújításkor épített szomszédos terem falát megbontva lesüllyesztett kertrészt alakítanak ki, ezzel a megoldással az egész alsó szint jól megközelíthetővé válik közvetlenül az utcáról.

Az Ybl Vízház 2016 májusában került a Pallas Athéné Alapítványok ingatlanportfoliójába. Az épületben már megkezdődtek a belső előkészítő munkálatok, a felújítás kivitelezőjét 2017 első negyedévében választják ki.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©