Felújíthatják a Buckingham-palotát Londonban

Költözésre kényszerülhet rezidenciájából a brit uralkodó, mivel a palotán alapos felújítást kéne végezni. Összefoglaljuk a londoni helyzetet.

2015. július 10.

A királyi udvar által június végén közzétett éves gazdálkodási beszámoló szerint a Buckingham-palota felújítására legalább 150 millió fontot (65 milliárd forintot) kellene költeni. A renoválás a leggyorsabban úgy lenne megoldható, ha II. Erzsébet királynő addig nem használná a londoni lakhelyéül és hivatalául szolgáló hatalmas épületet.

A Buckingham-palota legutóbb 63 éve, 1952-ben esett át alapos - de akkor sem teljes körű - tatarozáson, abban az évben, amikor a most 89 esztendős uralkodó trónra lépett. Szakértői vizsgálatok szerint egyebek mellett cserére szorulna az épületegyüttes villany- és vízvezetékrendszere, a tető több helyütt beázik, a külső vakolaton pedig már a turisták által is jól látható, egyre szélesedő repedések mutatkoznak.

II. Erzsébet királynő már most sem tartózkodik folyamatosan a London közepén emelkedő, 1703-ban épült, hatalmas ősparkkal körülvett, 775 szobás palotában. Ideje jelentős részét a főváros nyugati határában fekvő Windsorban, a világ legrégebbi, ma is királyi rezidenciaként működő kastélyában tölti, de hivatali teendői hetente legalább két-három napra a Buckingham-palotába szólítják, és rendszerint itt fogadja hazai és külföldi vendégeit is.

A Buckingham-palota 2006-ban

A királyi család által használt ingatlanok fenntartási és felújítási költségei kényes kérdésnek számítanak, különösen a pénzügyi válság óta, amelynek következményeit a brit kormány hosszú évek óta tartó, és várhatóan még további évekre elhúzódó költségvetési szigorral igyekszik felszámolni.

Visszatetszést keltett például, hogy Vilmos herceg, a királynő unokája, az Egyesült Királyság majdani uralkodója és hitvese, Katalin cambridge-i hercegnő londoni lakosztályára - amelyet a Kensington-palotában alakítottak ki - 4,5 millió fontot (kétmilliárd forintot) fordítottak költségvetési forrásokból.

A monarchia mindazonáltal összességében pénzügyi hasznot hajt a brit államháztartásnak. A Crown Estate - a királyi birtokokat, kereskedelmi ingatlanokat és egyéb befektetéseket kezelő, 8 milliárd font összértékű portfoliót felügyelő holding - a szerdán ismertetett éves beszámoló szerint tavaly 285,1 millió font nettó eredményt ért el, 6,7 százalékkal többet, mint az előző pénzügyi évben.

Az éves eredményt a Crown Estate teljes egészében befizeti a brit költségvetésnek, amely ezután visszaosztja a monarchiának az uralkodói ellátmányra szánt 15 százalékot. Az erőteljes gazdálkodási eredmény lehetővé teszi, hogy az uralkodó személyi kiadásainak finanszírozására létrehozott állami apanázs, a Sovereign Grant a jövő áprilisban kezdődő új pénzügyi évben 2 millió fonttal 42,8 millió fontra emelkedjék.

Fotó: Diliff/Wikipédia

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Egyre nagyobb teret nyernek hazánkban a környezetkímélő energetikai megoldások, melyek elterjedése a tavalyi energiaársokk hatására újabb lendületet kapott. Összeállításunk a hőszivattyús technológia aktualitásairól és kihívásairól szól.

Egy sor iparági szereplő áldoz nem kevés pénzt alternatív üzemanyagok fejlesztésére. De milyen motorokat építenek, melyek áthidalhatják azt az időszakot, mialatt az iparágban a jövő üzemanyagaival kapcsolatos kutatások folynak.

A Caterpillar az idén márciusban tartott ConExpo óta az elmúlt 6 hónapban tucatnyi új munkagéppel és szerelékkel jelent meg a piacon. Összeállításunkban a termékpaletta széles voltát szeretnénk érzékeltetni. 

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©