Átadták a világ leghosszabb ferdekábeles közúti hídját

Megnyílt Skóciában a világ leghosszabb ferdekábeles szerkezetű közúti hídja, amely egyben Nagy-Britannia legmagasabb ilyen jellegű építménye.

A brit uralkodó nyitotta meg hétfőn Skóciában a világ leghosszabb ferdekábeles szerkezetű közúti hídját.

A Queensferry Crossing nevű híd jellegzetessége, hogy a három pilonból kiinduló tartókábelek ferdén lefutva közvetlenül a hídtesthez csatlakoznak, vagyis nem hosszirányban futó főkábelekről ágaznak le függőlegesen. A híd a skót főváros, Edinburgh tágabb környezetét köti össze Skócia északi vidékeivel a Firth of Forth, vagyis a Forth folyó széles deltatorkolata felett átívelve. A Queensferry Crossing 2,7 kilométer hosszú, és a hídtest legmagasabb pontja dagály idején is 210 méter magasságban húzódik a vízfelszín felett. Ez azt jelenti, hogy a híd alatt 48 kétszintes londoni városi busz férne el egymásra rakva.

A híd éjszakai látványa

A hídon, amelynek építése 2011-ben kezdődött, a munka legintenzívebb szakaszában tízezernél is többen dolgoztak, és a 13 millió munkaóra alatt 35 ezer tonna acélt és 150 ezer tonna betont építettek be a királynő által a hétfői megnyitó ünnepségen "lélegzetelállítónak" nevezett szerkezetbe. A beruházás 1,35 milliárd fontba (450 milliárd forintba) került. A 91 esztendős II. Erzsébet királynőt a megnyitóra elkísérte 96 éves férje, Fülöp edinburghi herceg is, jóllehet ő hivatalosan már a múlt hónapban visszavonult a közszereplésektől.

A Queensferry Crossing a harmadik híd a Firth of Forth felett. Az előzőt 53 évvel ezelőtt szintén II. Erzsébet királynő nyitotta meg, az első pedig még a XIX. században épült. Az új hídon a tervek szerint évente 24 millió jármű haladhat át. Az autókat és főleg a magas építésű kamionokat és buszokat szélterelő elemek védik a  Firth of Forth nagy erejű, váratlanul támadó hírhedt széllökéseitől.

A hidat hivatalosan 120 évi élettartamra tervezték, de szakértők szerint ennél jóval hosszabb ideig is fennmaradhat. A hétfői megnyitó ünnepség fénypontjaként a Queensferry Crossing felett a brit királyi légierő (RAF) Red Arrows nevű híres műrepülő századának egy egysége is átrepült, alant pedig flottafelvonulást tartottak.

Egyéves mélyponton a brit építőipar bővülése

Hídépítés ide vagy oda, egyéves mélypontot ért el az Egyesült Királyság építőiparának bővülése augusztusban - derül ki az IHS Markit gazdaságkutató intézet szeptember elején közölt adataiból. Az Egyesült Királyság építőiparának beszerzésimenedzser-indexe (BMI) augusztusban az 52,0 pontos elemzői várakozásokat jelentősen alulmúlva, 51,1 pontra esett az előző havi 51,9 pontról.

Az adat 2016 augusztusa óta a legalacsonyabb. Az építőipari aktivitás összességében csekély mértékben emelkedett az év nyolcadik hónapjában, a kereskedelmi célú építőipari tevékenység viszont visszaesett. Az IHS Markit építőipari beszerzésimenedzser-indexe több mint 170 nagy-britanniai vállalati beszerzési menedzser körében végzett felmérésének eredményén alapul.

Forrás: MTI

Fotó: Wikipédia/KlausFoehl

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Idén 13. alkalommal szálltak versenybe építőipari gyártók, kivitelezők és kutatóintézetek a bauma Innovációs Díjért. Hogyan alakul az iparág jelene és jövője?  Erről olvashatnak.

Előtérben a háttéripar. Milyen folyamatok zajlottak le az utóbbi években és hogyan áll a magyar építőanyag-piac 2022 telén? Válaszol Szarka László, a MÉASZ elnöke.

Magyarországi lakáspiac 2022. Mekkorát fordult fél év alatt a világ?  A Nemzeti Bank elemzői mutatják be az idei folyamatokat.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©