Átadták a Lego új gyárát Nyíregyházán

Mintegy 60 milliárd forintos zöldmezős beruházással épített új gyárat száz hektáron a Lego-csoport a nyírségi megyeszékhelyen.

2014. március 25.

Átadták a dán Lego-csoport új, mintegy 60 milliárd forint értékű, zöldmezős beruházás keretében felépített új gyárát március 25-én kedden Nyíregyházán.

Az avatáson részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, Jesper Hassellund Mikkelsen, a Lego Manufacturing Kft. gyárigazgatója, Bali Padda, a Lego-csoport ügyvezető alelnöke és Jorgen Vig Knudstorp, a Lego-csoport elnök-vezérigazgatója.

A legkorszerűbb technológiákkal ellátott, modern rendszerekkel felszerelt új komplexum mintegy 100 hektáron helyezkedik el, az egy év alatt felépített gyártórészleg területe 122 ezer négyzetméter. A fejlesztés révén 250 új munkahely jött létre, ezzel a Lego összesen 1500 munkavállalót foglalkoztat. Az új üzem a nyíregyházi ipari parkban 2008 óta működő gyárat váltja ki.

A Lego-csoport világszerte működő gyárai között hosszú távon épít a nyíregyházi gyártóbázisra, ahol már 1500 embernek adnak munkát. Az új nyíregyházi gyár háromszorosa a jelenlegi, a város ipari parkjában működő üzemnek. Az új zöld komplexumot úgy építették meg, hogy az működése során is a lehető legkisebb káros hatással legyen a környezetére.Az építés során keletkezett hulladékot 75 százalékban újrahasznosították, valamint a termelés is minimális környezeti terheléssel jár, ezzel a Lego-csoport legzöldebb és legfejlettebb gyára lett a nyíregyházi egység.Az átadáson a város polgármestere, Kovács Ferenc megemlítette, hogy folyamatban van a Nyíregyházát nyugatról elkerülő út építése, amely közvetlen autópálya-kapcsolatot biztosít majd az új Lego-gyárnak.

lego nyíregyháza 01

A Lego Csoport új nyíregyházi gyárának épülete, előtte egy életnagyságú Lego-szobor 2014. március 25-én (MTI)

 A beruházás teljes költségét a Lego saját erőből finanszírozta. Az új gyár 122 ezer négyzetméteres alapterületéből 53 ezer négyzetméteren végeznek fröccsöntési munkálatokat 672 fröccsöntő géppel. A megépített raktárak összesen 82 ezer raklap befogadására alkalmasak.

Az üzemben alkalmazott technológiáknak köszönhetően évente 60 ezer köbméter ivóvíz takarítható meg, és a hagyományos gyárakhoz képest az üzemnek 500 tonnával kedvezőbb a szén-dioxid-kibocsátása. Az új komplexumban 16 csomagoló sor működik, a gyár mellett kialakítottak egy 26 hektáros ökoparkot, fitnesztermeket és sportpályákat létesítettek, és megépült egy 600 férőhelyes autóparkoló, valamint további parkoló kerékpárok és a motorkerékpárok tárolására.

A nyírségi város új gyárában készül a világ összes Duplo játéka, a társaság emellett Lego System készterméket is előállít majd. Tavaly 18 millió doboz játékot gyártottak Nyíregyházán, a tervezett kapacitás a beruházást követően eléri a 30 millió dobozt.

Forrás: MTI

A kép forrása az MTI, Fotó: Balázs Attila

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Idén 13. alkalommal szálltak versenybe építőipari gyártók, kivitelezők és kutatóintézetek a bauma Innovációs Díjért. Hogyan alakul az iparág jelene és jövője?  Erről olvashatnak.

Előtérben a háttéripar. Milyen folyamatok zajlottak le az utóbbi években és hogyan áll a magyar építőanyag-piac 2022 telén? Válaszol Szarka László, a MÉASZ elnöke.

Magyarországi lakáspiac 2022. Mekkorát fordult fél év alatt a világ?  A Nemzeti Bank elemzői mutatják be az idei folyamatokat.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©