Növekedés, hatékonyság, ügyféltámogatás

MAÉP: Minek köszönhető ez a dinamikus fejlődés 2019-ben?

 Sikerünket két dolognak tudjuk be. Az első, hogy termékeinket úgy választottuk ki, hogy mindegyik a saját kategóriájában magas műszaki értéket képviseljen és üzembiztonságot nyújtson a vásárlónak. Termékeink közül a legkeresettebbek a YANMAR minikotrók.

A második, cégünk filozófiája az, hogy az ügyfél az első! Az elmúlt 18 évben nagyon sok ügyfél szavazott bizalmat nekünk és kialakult egy törzsvásárlói kör. Ezek a vevők az építőipar különböző szegmenseiben dolgoznak, nekünk „csak” az a feladatunk, hogy jó gépekkel lássuk el őket. Az igények felmérését követően mindig megtaláljuk a legalkalmasabb gépet partnereink számára.

A tavalyi és az azt megelőző két évben átrendeződés történt a piacon. 2015-ben sikerült a piac 52%-át uralni a minikotrós piacnak, a tavalyi évben „csak” 30% körül alakult a részesedésünk. Ez a teljesítmény 138 db kotrógép átadását jelenti, ami az eddigi legnagyobb értékesítési volumen e termékből a cég életében. A gumiláncos kotrógépek mellett a YANMAR gumikerekes kotrók, homlokrakodók és minidömperek eladása is kiemelkedő volt. A többi általunk kínált termékből – az AMMANN úthengerekből, a THWAITES minidömperekből és SKYJACK személyemelőkből – is jól teljesítettünk.

MAÉP: Az előbb piaci átrendeződésre utalt, konkrétan mire gondol?

A kelet-európai piacon több ország, köztük Magyarország is jól teljesít. Az építőipari beruházások nőnek, megjelentek újabb befektetők, illetve a gazdasági stabilitás miatt is jók a kilátások. Az elmúlt 3 évben a minikotrók piaca közel duplájára nőtt. Megjelentek újabb vevők, megjelentek újabb versenytársak, vagy már a piacon lévő konkurensek is felismerték, hogy érdemes belépni a minikotró szegmensre. Mindenki tudja, hogy nálunk is leáldozóban vannak a kotró-rakodók és a kompakt rakodók, helyettük jönnek a minikotrók, minidömperek és minirakodók. Mindezek miatt az új vállalkozók közül is sokan már az első gép megvásárlásánál minikotróban gondolkodnak. A tapasztalat hiánya, esetleg a szűkösebb anyagi lehetőségek miatt nagyon megnőtt azon konkurensek forgalma, akik olcsó és kevésbé magas műszaki tartalommal értékesítenek gépet a piacon. A mi ügyfélkörünk is nő, de nincs olyan mértékű gyarapodás, mint amilyen általában a piacon tapasztalható.

MAÉP: Ez milyen hatással van a cég jövőjére? Nyilvánvalóan van válaszuk erre a helyzetre.

Hiszünk abban, hogy akikkel már kapcsolatba kerültünk, elégedetten távoznak tőlünk. Továbbra is ezen a kijelölt úton haladunk. Cégünk előnye jelenleg a hátránya is egyben. Mi vagyunk a legkisebb olyan cég a piacon, amelyik ilyen széles termékkörrel kínál gépeket relatíve alacsony létszámmal. A „családias” szerkezet lehetőséget teremt a problémák gyors kezelésére, a gyors kiszolgálásra és az elérhető árak fenntartására. Hátránya, hogy nem vagyunk jelen mindenhol. Látjuk, hogy a piaci részesedésünk szűkülését nehéz megállítani. Minél nagyobb lesz a piac, annál nagyobb lesz a konkurencia. Mi a profi ügyfélkezelésre koncentrálunk továbbra is. Jelenleg 4 külsős cég dolgozik velünk a szervizfeladatok ellátásának zökkenőmentes elvégzése érdekében, Szombathelyen, Érden, Nyíregyházán, Békésen és Kalocsán vannak szervizpontjaink. Értékesítési pontjaink Szombathelyen, Érden, Nyíregyházán és Kalocsán vannak. Mindezek mellett az év elején vásároltunk egy saját telephelyet Sóskúton az ipari parkban. Itt szeretnénk saját szervizt indítani, illetve a lehetőségeinkhez mérten bemutatni teljes kínálatunkat. A létszám bővítése is szerepel a tervben, de ez az, ami a legkevésbé rajtunk múlik. A munkaerő hiánya minket is rosszul érint.

MAÉP: Mire számít a sóskúti telephely megnyitását követően?

Látszik, hogy az építőipari beruházások nagy része Budapesten és környékén zajlik, illetve nagyon sok olyan építőipari cég központja van Budapesten, amelyik jelentős munkákat végez vidéken. Telephelyünk távolsága versenyhátrányt okozott. Ezzel a közelebbi telephellyel ezt a problémát megszüntetjük. A telephelyen egy kisebb bérgépparkot is felállítunk, hogy leendő ügyfeleink kipróbálhassák gépeinket.

A sóskúti telephely megnyitásával egy időben 2 új termékkel jelenünk meg a piacon. Először is a kanadai SKYJACK személyemelőkkel, amelyekből már több gépet is értékesítettünk az elmúlt 2 évben. A gyártó oszlopos, ollós, karos és teleszkópos emelőket gyárt 19 kivitelben.

A második új termékcsaládunk a YANMAR mezőgazdasági gépei. Ezekből a kis traktorokat érdemes kiemelni. A gyártó 22 és 60 LE-s traktorai 5 méretben, bukókeretes vagy kabinos kivitelben rendelhetők.

 

MAÉP: Hogyan tervezik ezeket a termékeket bevezetni a piacra? Korábban például a mezőgazdasági piacon nem volt jelen az UNICUM Kft.

Tudjuk, hogy a jelenleg megcélzott szegmensekben is széles körű kínálat van a magyar piacon, de az általunk kiválasztott gépek minden műszaki elvárást képesek teljesíteni. Ugyanazon az úton kívánunk eljutni a vásárlókhoz, mint a YANMAR kotrókkal korábban. Lépésről lépésre fogunk haladni, és bízunk abban, hogy egyre több olyan céggel kerülünk kapcsolatba, akik ilyen eszközöket üzemeltetnek vagy üzemeltetnének.

A személyemelő gépes piacon a bérbeadás fontos, ezért ezt is tervezzük elindítani. Könnyebb lesz ezek után az értékesítés is, hiszen így lehetőséget kínálunk leendő vásárlóinknak arra, hogy kipróbálják a gépeket. A sóskúti telephely erre is alkalmas lesz.

A traktorokkal egy kicsit más a helyzet. Szeretnénk jobban megismerni a piacot, Még nem látjuk részleteiben a piac sajátosságait. Természetesen több gépet fogunk raktáron tartani, hogy a gyors kiszolgálást itt is tudjuk biztosítani.

MAÉP: Van-e bármilyen egyéb újdonság erre az évre?

Igen, szeretnénk egyre több saját rendezvényt tartani a sóskúti telephelyen. A hétvégéket arra szánjuk, hogy egy-egy terméket jobban bemutathassuk vevőinknek. Pénteken, esetleg szombaton nyílt napokat szervezünk, ahol a kiemelt termékeket ki lehet próbálni és egyedi kedvezményekkel megvásárolni. Nagyon jó kapcsolatot ápolunk a Merkantil Bankkal, velük egész évben egyedi konstrukciókat tudunk kínálni. Így a vásárlók nem csak jó gépeket, hanem jó finanszírozást is kaphatnak. (x)

 

 

 

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©