bauma Innovációs Díj jelölések: felszerelések, digitális rendszerek

2019. március 28.

A Német Gépipari Szövetség (VDMA), a bauma és a német építőipar vezető szervezetei a vásár előestéjén, április 7-én adják át az innovációs díjakat. Az anyagi elismeréssel nem járó díjat 2019-ben immár tizenkettedik alkalommal ítélik oda. A kutatókból, építőipari szakemberekből és a szaksajtó képviselőiből álló nemzetközi zsűri kategóriánként három jelöltet választott ki. Az öt kategória a következő: gépek;  felszerelések és digitális rendszerek;  építőipari kivitelezési technikák, eljárások; formatervezés;  tudomány, kutatás. Sorozatunk második cikkében a felszerelések és digitális rendszerek kategória jelöltjeit mutatjuk be.

 

Ionfelhő pajzs (Ion Dust Shield) rendszer hidegmarókhoz

A látható kiporzás mellett az építési munkaterületeken olyan mikroszkopikus részecskék is a levegőbe kerülnek, melyek károsak a légzőszervekre nézve. Nincs ez másként az elhasználódott útburkolatok eltávolítására és újrahasznosítására szolgáló hidegmarási műveletek esetében sem.

Az Ion Dust Shield („Ionfelhőpajzs”) névre keresztelt technológiával – amely az 1 méteres méretosztálytól kezdődően minden hidegmarógépen alkalmazható – a Bomag az első gyártó, amely sikeresen csökkentette a finom részecskék kibocsátását, ezzel jelentősen mérsékelve mind a gépkezelőre, mind a környezetre leselkedő veszélyeket. Ez azért is fontos, mert a marási folyamat során sokszor annyi részecske kerül a levegőbe, mint amennyit maga a dízelmotor kibocsát.

A piacon jelenleg elérhető rendszerek a közvetlen munkakörnyezetből szívják el a port, majd juttatják vissza azt a szállítószalagra a kezelőszemélyzet védelme érdekében. Bár ez valamennyire óvja a gépkezelőt, közel sem küszöböli ki a finom részecskék kibocsátását.

Eltérően a durva portól, a finom részecskék láthatatlan felhőként a levegőben maradnak, és csak nagyon lassan rakódnak le, emiatt nemcsak a marás után a területre érkező munkások, de a közelben lakók és a járókelők is veszélynek vannak kitéve.A Bomag e kockázat csökkentése érdekében fejlesztette ki a hidegmarógépeken alkalmazható Ion Dust Shield technológiát.

A rendszer egy kisebb dobozból áll, melyet közvetlenül a szállítószalaghoz kell felszerelni. A folyamat során a por egy elektromos mezőn halad keresztül, ahol a részecskék pozitív töltést kapnak, majd emiatt a negatív töltésű burkolathoz tapadnak. Ily módon a kis méretű részecskék egymáshoz tapadnak, és kevésbé veszélyes durva port hoznak létre, amely ezek után az eltávolított útburkolattal együtt elszállítható. A folyamat hatására létrejövő durva por nem jut be a légzőrendszerbe, azaz nem káros a gépkezelő, illetve a környezet szempontjából.

videó: https://www.youtube.com/watch?v=A0GmPOZsQyc

 

DokaXact – Zsaluzás hajszálpontosan. Szenzorrendszer falzsaluk elhelyezéséhez és beállításához

A DokaXact a világ első olyan interaktív, szenzoralapú rendszere, amely a magasépületek vázának betonozásához szükséges zsaluelemek pontos pozicionálására szolgál. Az új termék révén a Doka fontos összetevőt kínál az építési folyamatok digitalizálásához, mellyel komoly lépést tett az intelligens munkaterületek megvalósítása felé.

A Doka egyszerre többféle módon dolgozik a jövő kivitelezési technológiáinak kidolgozásán, melynek kapcsán két fő fejlesztési irány különíthető el. Egyfelől folyamatosan zajlik a meglévő termékek és szolgáltatások tökéletesítése, továbbfejlesztése, ezzel egy időben pedig a vállalat új termékeken is munkálkodik, amelyek új építési módszerekhez és a minőség javításához kapcsolódnak. A DokaXact egyike a cég legújabb innovatív termékeinek, melynek fókuszában a határidők betartásának biztosítása és a költségtúllépések megakadályozása áll magasépületek kivitelezése esetén.

A DokaXact egy szenzoralapú rendszer, amely segít az építkezésen dolgozóknak és a földmérőknek az automatikus kúszórendszerek részét képező falzsaluk elhelyezésében és beállításában. A folyamat egy mérőrendszert hív segítségül, melynek elemeit a zsaluzat bizonyos pontjain kell elhelyezni, melyet követően azok vezeték nélkül kommunikálnak a központi adatfeldolgozó egységgel. A zsaluelemek szükséges dőlésszögének számításakor a rendszer mindig az előzőleg kibetonozott szakasz tényleges pozícióját veszi alapul. A szenzorrendszer ±2 mm-es pontossággal dolgozik, ezzel megkönnyíti a szerkezet felépítését az előre meghatározott tűrésekkel összhangban. Így csökken az időigényes befejező munkák mennyisége és a szerkezetépítést követő munkafolyamatok költsége is.

Az építésben részvevők számára részletes útmutatással szolgáló DokaXact alkalmazás segítségével a soron következő szakasz zsaluzata hajszálpontosan szerelhető és állítható be. Függetlenül a helyszíntől, a zsaluzat elhelyezésére és az előrehaladásra vonatkozó adatok a későbbiekben is elérhetők és könnyen átláthatók a felhőalapú szolgáltatással.

Az élő nyomon követés funkcióval a felhasználó bármikor hozzáférhet a zsaluzat aktuális helyzetéhez. Emellett grafikus módon megjelenik, miként változnak egy adott zsaluszakaszon a mérőpontok az egyes pontok beállítása és szintezése után, ami a zsaluzat hagyományos módon történő szerelése esetén nem lehetséges. A zsaluelemek elhelyezését és beállítását magában foglaló folyamat digitalizálása által zökkenőmentessé válik a kapcsolódó dokumentáció készítése, melyhez a jogosultsággal rendelkező felhasználói csoportok bárhonnan és bármikor hozzáférhetnek.

A rendszer egyszerű működése nagyobb önállóságot biztosít a kivitelezésen dolgozók számára a magasépületek zsaluzatának szerelése és beállítása során. A módszer megtakarításokat jelent a földmérői szolgáltatások és a munkaerőköltségek tekintetében is, és gyorsabbá is teszi a munkát.

videó:  https://www.youtube.com/watch?v=JLTzZc7FvXY

 

PAVE-TM – a MOBA újdonsága

A PAVE-TM a világ egyetlen automatikus rétegvastagság-mérő rendszere útépítési alkalmazásokhoz. A minőség javításában segítséget nyújtó forradalmi rendszer folyamatosan jelzi a terített aszfaltszőnyeg vastagságát, ezzel csökkentve a kézi mérések szükségességét és segítve az aszfaltos brigádok munkáját. A kimondottan rétegvastagság mérésére szolgáló, házon belül fejlesztett, CSMT-300 típusú ultrahangos szenzor tovább növeli a rendszer pontosságát, mellyel a megadott tűrési szinteken belüli precíz munkavégzést tesz lehetővé. Az új megoldás csökkenti a beépített burkolati anyag mennyiségét, ami gazdaságos aszfaltozást és jelentős költségmegtakarítást jelent. Nem elhanyagolható, hogy a technológia kifejezetten gyorsan behozza az árát, ezért a vállalkozó befektetése már néhány projekt után megtérülhet, miközben segít betartani a burkolatépítésre vonatkozó előírásokat.

A fejlesztés középpontjában az útépítések minőségének fenntartható javítása állt. Köszönhetően a rendszer pontosságának, kitűnő minőségű, kiemelkedően egyenletes rétegek építhetők, míg az útpálya tartóssága is nagyban növekedhet. A fenntartható útépítési módszer többféle előremutató modullal is kiegészíthető, melyek például a finiser padjának szélességét, a beépítés sebességét vagy a finiser által megtett utat mérik. Ezzel együtt csökken a hibák bekövetkezésének valószínűsége is, hiszen az automatikus mérések szükségtelenné teszik a kézi méréseket, így küszöbölve ki az azok során előforduló pontatlanságokat.

A PAVE-TM létrehozásával és folyamatos továbbfejlesztésével a MOBA Mobile Automation AG ismét tanúbizonyságát adta a cég előremutató gondolkodásmódjának az útépítési megoldások terén. Utólag beépíthető digitális rendszerként a PAVE-TM nagyban hozzájárul a korszerű munkaterületeken elengedhetetlen BIM-kompatibilis eszközök terjedéséhez, és előkészíti a terepet az „Ipar 4.0” számára. Ennek folytán a rendszerből minden érintett fél egyformán profitál – az útépítők, a vállalkozó és a megrendelő csakúgy, mint az utak használói.

videó:  https://www.youtube.com/watch?v=8NCKHxS64qg

Szöveg és fotók a gyártóktól

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©