bauma Innovációs Díj jelölések:építőipari eljárások

2019. április 01.

A Német Gépipari Szövetség (VDMA), a bauma és a német építőipar vezető szervezetei a vásár előestéjén, április 7-én adják át az innovációs díjakat. Az anyagi elismeréssel nem járó díjat 2019-ben immár tizenkettedik alkalommal ítélik oda. A kutatókból, építőipari szakemberekből és a szaksajtó képviselőiből álló nemzetközi zsűri kategóriánként három jelöltet választott ki. Az öt kategória a következő: gépek;  felszerelések és digitális rendszerek;  építőipari kivitelezési technikák, eljárások; formatervezés;  tudomány, kutatás. Sorozatunk harmadik cikkében az „építőipari munkák, kivitelezési technikák, építőipari eljárások” kategória jelöltjeit mutatjuk be.

 

Alapozási munkák digitális felügyelete, Bauer Spezialtiefbau GmbH 

Napjainkban az élet számos területén mind gyorsabbá váló digitalizáció rengeteg lehetőséget rejt magában. Ezzel összhangban a BAUER Spezialtiefbau GmbH a digitalizációt tekinti az egyik legfontosabb eszköznek a BIM (épületinformációs modellezés) kapcsán. Mivel a különleges alapozási munkák nagy része a felszín alatt történik, nincs lehetőség a szemrevételezés útján történő ellenőrzésre, emiatt pedig a minőség felmérése leginkább a kivitelezést és anyagokat érintő vizsgálati eredményekre épül. A hasonló dokumentációs feladatok és a vonatkozó szabványok által megkövetelt információk kezelése általában nagy terhet ró a munkaterületen dolgozókra.

A BAUER Spezialtiefbau GmbH szisztematikusan, digitális formában rögzíti az összes vonatkozó építési adatot, melyek ezután egy hálózaton keresztül megosztásra, illetve automatikusan elemzésre kerülnek. A cég az így létrehozott „digitális munkaterület” részeként fejlesztette ki az adatkezelési szoftver "b-projekt"-et, mely 2019-ben bekerült a Bauma Innovációs Díj jelöltjei közé az „Építőipari munkák, kivitelezési technikák, építőipari eljárások” kategóriában.

„A fúróberendezéseinkből származó digitális adatok képezik a b-projekt keretében létrehozott építési jelentések alapját” – magyarázta Prof. Dr. Sebastian Bauer, a BAUER Maschinen GmbH ügyvezető igazgatója. Ezek a kivitelezésre vonatkozó valós adatok automatikusan felhasználásra kerülnek a minőségügyi dokumentáció és teljesítményjelentések összeállításához, ennél fogva a rendszer fontos alapelemeinek tekinthetők.

További lehetőségként a tervezési adatok hozzárendelhetők a munkaterületen összegyűjtött valós adatokhoz. Ez a fajta automatizált megközelítés nagyban csökkenti a dokumentációval és vizsgálatokkal összefüggő munkaterhet, mialatt egységes, automatizált és hatékony optimalizációs folyamatokat tesz lehetővé a munkaterületen.

Azáltal, hogy értékes adatokat szolgáltat a folyamatok szabályozásához, optimalizálásához, illetve a számlázáshoz is, a b-projekt a jövőben lehetővé teszi majd csaknem a teljes kivitelezési folyamat digitális rögzítését és megjelenítését.

 

Öszvértornyok szélerőművekhez a világ bármely pontján: mobil gyártási technológia a Max Bögl-től

A Max Bögl Wind AG nagy magasságukról ismert öszvértornyai a szélenergia hasznosításával járulnak hozzá a hatékony áramtermeléshez. Köszönhetően a mobil gyártási technológiának, a szükséges betonelemek a Föld szinte bármely pontján előállíthatók.

Az innovatív elképzelés az öszvér – azaz beton- és acélelemekből vegyesen felépülő – szélerőművek közvetlenül a helyszín közelében történő gyártásán alapszik. Az ehhez szükséges mobil gyártómű négy csarnokból áll, melyek együttes területe nagyjából tíz futballpályányi, azaz mintegy 40.000 négyzetméter. Itt kapnak helyet a tornyok előállításához szükséges gyártóegységek, beleértve egy betonkeverő üzemet, víztisztító rendszert, illetve egy betonmaró egységet.

A mobil gyártás előnyei egyértelműek: amellett, hogy a helyben rendelkezésre álló alapanyagok és munkaerő az öszvértornyokat színtiszta helyi termékké teszik, az adott projekt gazdaságosságához és hatékonyságához is hozzájárulnak. Kevesebb nagy tömegű szállítási feladattal megóvható az infrastruktúra, a klíma és a környezet, mindeközben pedig változatlanul érvényben maradnak a német gyártóművekre vonatkozó magas minőségi szabványok. A mobil létesítmény évente akár 300 torony legyártását is lehetővé teszi.

A mobil gyártási technológia lelke a CNC betonmaró rendszer, amely biztosítja, hogy az öszvértornyok betonelemei tizedmilliméteres pontossággal kerüljenek megmunkálásra – azonos minőségben, mint a fix gyártóművek esetében. A CNC marás előnye a mobil gyártás során is megmutatkozik, mivel a betonszerkezet bármilyen időjárási körülmények közt megépíthető.

Más szélerőmű-beszállítókkal ellentétben a Max Bögl Wind AG mobil gyártási technológiája a projekt követelményeinek függvényében modulárisan bővíthető félautomata és automata termelési rendszerekkel.

 

Művészi vasbeton födém megvalósítása ZÜBLIN Timber GmbH által

Merész íveivel, pórusok és látható hézagok nélküli tükörsima, hófehér felületével hatalmas „kehely” tör az ég felé Stuttgart egyik legfontosabb építkezésének helyszínén. Mintegy 12 méteres magasságban a felfelé egyre vastagodó, kecses talp felett terebélyes, 32 méter átmérőjű kehely öleli körül a „világítóablakok” teknőit – az egész szerkezet valódi műalkotás 2.500 tonna betonból. Stuttgart új felszín alatti átmenő pályaudvarának födémjét 28 hasonló kehely formájú oszlop tartja majd, melyek közül az első 2018 októberében készült el. Christoph Ingenhoven építész díjnyertes tervének megvalósítására a megrendelő Deutsche Bahn AG a ZÜBLIN vállalattal kötött szerződést a Stuttgart 21 vasút- és városfejlesztési beruházás részeként. A komoly kihívást jelentő szerkezet megépítéséhez Németország első számú mély- és magasépítő vállalkozása olyan innovatív módszereket és digitális technológiákat hívott segítségül, melyek teljesen új távlatokat nyitnak a megvalósíthatóság terén. Szabálytalan alakzataival – melyeket a gótikus katedrálisok formavilága ihletett – a lenyűgöző kagylós födém forma és funkció szempontjából is hatalmas terheket ró a vasbeton szerkezetekre.

Az oszlopok nem csak eleve összetett geometriájuk következtében képviselnek jelentős kihívást, hanem azért is, mert a 28 kehely közt nincs két egyforma – nemcsak lejtésük és formájuk tér el, de magasságuk is 8,5-13 méter közt változik. A létrehozásukhoz szükséges folyamatok megtervezését szinte minden esetben a nulláról kellett kezdeni. A ZÜBLIN Timber GmbH, amely a generálkivitelező ZÜBLIN Stuttgart által vezetett projektcsapat tagja, széleskörű faipari tapasztalatára támaszkodva tervezte meg a tartók jellegzetes alakjának megalkotásához elengedhetetlen speciális zsaluzatot. A mintegy 500 darab egyedi, háromdimenziós fenyő zsaluelemet az Aichach-ban található üzemben munkálják meg meghökkentő pontossággal, melyhez a sablonokat interpolátor segítségével közvetlenül a modell alapján gyártották le. Ami a minőség ellenőrzést illeti, a tervezett és tényleges paraméterek összevetését 3D lézerszkenner és integrált BIM.5D környezet teszi lehetővé. Építészeti szempontból fontos, hogy magas minőségű betonfelület jöjjön létre, amelyen nem látszanak sem pórusok, sem hézagok. Ehhez a zsaluelemeket különleges gyantakeverékkel vonják be egy külön a projekthez tervezett lakkozó gépsorral. Különféle kombinációkban minden elemet többször is felhasználnak a munka során, a kelyhek talpához és éleihez viszont különleges darabok szükségesek, így nyeri el minden oszlop a saját egyedi formáját.

Az egyedi betonvasak gyártásának folyamata sem kevésbé összetett, ami nem is csoda, hiszen a kehely formájú támaszok összetett geometriáját tükrözi a vasalás is, amely körülbelül 11.000 darab, részben három dimenzióban meghajlított betonvasat foglal magába, ráadásul a betonvasak közül számos darab szintén teljesen egyedi. Ezek után már nem meglepetés, hogy a vasalás elemeit is külön a projekthez létrehozott hajlítóüzemben készítik, többnyire a vasalási modell és a hajlítógép közti interpolációval. A minőségellenőrzést lézerprojektor segíti. A betonvasak és a zsaluzat szerelésének összehangolásához a BIMPLUS® szoftvert alkalmazzák, mely kimondottan a projekthez került kifejlesztésre az ALLPLAN szoftverfejlesztő vállalattal karöltve. Minden egyes kehely esetében nagyságrendileg 450 tervre van szükség a rendkívül összetett vasalás részleteinek megjelenítéséhez. A szerelést segítendő a háromdimenziós modellt is felhasználják a munkaterületen, melyhez az egyik konténerben nagyméretű kijelzőt helyeztek el, de a modell tableteken is megjeleníthető. Az esztétikai szempontból fontos sima, fehér felület eléréséhez az oszlopokon alkalmazott beton receptúráját is módosították, hogy a fehér színnel párhuzamosan a szükséges szerkezeti követelményeket is teljesítse. Ezen túlmenően a betonhoz polipropilén-szálakat kevernek a tűzvédelmi előírásoknak való megfelelés céljából.

Az egyes oszlopok kibetonozása több külön fázisban történik. Először a kehely talpára kerül sor, melyből háromféle változat létezik más-más magassággal (a legnagyobb magasság 7,20 m), melyekhez természetesen eltérő zsalukészletek szükséges. Ezt követi később maga a kehely, melynek 6-6,50 m magas tölcsérje egyenként körülbelül 700 köbméter betont igényel. Ezután az utolsó lépés a kehely fölött elhelyezkedő teknő kiöntése, mely egy-egy „világítóablak” 16 méter átmérőjű nyílását veszi körbe.

A második oszlop várhatóan 2019 márciusában készül el, majd az év közepétől folyamatosan három kehely épül majd párhuzamosan. Miután az első hat kehelyből álló csoport elkészül, megkezdődik a köztük található tér fokozatos beépítése. A páratlan létesítmény építése előreláthatólag 2022 végére fejeződik be – ekkor 28 jellegzetes, áttetsző félgömb tarkítja majd a Straßburger teret és a közeli Schlossgarten parkot. Ezek feladata lesz a kelyheken keresztül egyenletesen elosztani a természetes fényt a föld alatti állomáson, hogy barátságos, fénnyel teli tér jöjjön létre.

Szövegek és fotók: Bauer, Max Bögl, Züblin Timber

 

 

 

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©