bauma Innovációs Díj jelölések: design

2019. április 04.

A Német Gépipari Szövetség (VDMA), a bauma és a német építőipar vezető szervezetei a vásár előestéjén, április 7-én adják át az innovációs díjakat. Az anyagi elismeréssel nem járó díjat 2019-ben immár tizenkettedik alkalommal ítélik oda. A kutatókból, építőipari szakemberekből és a szaksajtó képviselőiből álló nemzetközi zsűri kategóriánként három jelöltet választott ki. Az öt kategória a következő: gépek;  felszerelések és digitális rendszerek;  építőipari kivitelezési technikák, eljárások; design;  tudomány, kutatás. Sorozatunk negyedik cikkében az ipari formatervezés kategória jelöltjeit mutatjuk be.

 

Liebherr INTUSI: a gépi kommunikáció új korszaka

A digitalizáció következtében az építési munkaterületek egyre inkább logisztikai környezetté válnak, ahol az információcsere emberek és gépek, valamint gépek és gépek közt is zajlik. Napjainkban a puszta üzemeltetésről folyamatosan a gépkezelő és a gép közti kommunikációra tevődik át a hangsúly, ezzel párhuzamosan pedig a kezelőtámogató rendszerek és az Építőipar 4.0 hálózatalapú világának funkciói mind nagyobb szerephez jutnak. Ebből kiindulva a Liebherr célja az volt, hogy előremutató kezelőfelületet bocsásson a gépkezelők rendelkezésére, megtartva a vállalat eszközeire oly jellemző átláthatóságot és egyértelmű, logikus felépítést. A jövőben a Liebherr minden földmunka- és anyagmozgató gépén alkalmazza majd az új koncepciót.

Az eszközök hatékony használatának alapját a gépek azon funkciói jelentik, melyek megbízható módon támogatják a gépkezelő munkáját. Az INTUSI által a Liebherr összekapcsolja az üzemeltetéssel és a gépekkel kapcsolatos intelligens megoldásokat. Az új üzemeltetési koncepció a gépkezelőt támogató különféle rendszereket foglal magába, míg a biztonsági funkciók automatizálttá válnak. Ha például a gép érzékeli, hogy sötétedik, a kezelő automatikusan tájékoztatást kap a változó külső körülményekről, és a gép felhívja a figyelmét a világítás bekapcsolására.

Annak érdekében, hogy a növekvő számú funkció mellett is garantálja a tartósan biztonságos és kényelmes munkát, a Liebherr a funkciók különböző kategóriáit téma és szituáció szerinti widget-ekbe osztotta, némileg az okostelefonokon megszokottakhoz hasonlóan. A folyamatban lévő tevékenységre vonatkozó alapvető és leglényegesebb műveleteket a gépkezelő gyorsan és közvetlenül érheti el – ehhez csak meg kell nyomni a joysticken vagy a konzolon elhelyezett központi kezelőelemet. Példának okáért, a gép kitalpalásának aktiválását követően a tableten közvetlenül megnyílik a talpak vezérlése, és a kapcsolódó widget-ek szintén közvetlenül előhívhatók a megfelelő funkció-kategória kiválasztásával a tableten. Annak érdekében, hogy a kezelő rövid úton érhesse el a különféle funkciókat, a Liebherr részletesen tanulmányozta a gépek kezelésekor jellemző mintákat, és átültette ezeket az INTUSI alapvető logikai rendszerébe. Ezen kívül a kezdőképernyőn folyamatosan megtalálhatók a gép általános állapotának jellemzői. Építőgépek esetében fontos, hogy még nehéz terepen is biztonsággal üzemeltethetők legyenek, ezért az érintőképernyős tablet mellett haptikus (tapintáson alapuló) kezelőszervek is helyet kaptak. Fontos innovációként közvetlenül a jobb oldali joysticken elhelyezésre került egy négyirányú minijoystick, amit egy forgókapcsoló is kiegészít. Az ergonomikus kialakítású, jobb oldali konzolon található gombokat a gépkezelőnek lehetősége van testre szabni, amely szintén hozzájárul a kényelemhez. Hasonlóképp beállítható a tablet felhasználói felületének elrendezése, a konfiguráció pedig gépkezelői profilok formájában el is menthető. A magasabb szintű funkciók egyszerűen elmenthetők, hogy azonnal előhívhatók legyenek, és minden funkció elérhető egy külön főmenün keresztül is.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=lZTFNwHGcug

 

Tracto-Technik GmbH : HDD-System Drill 2019 Design

Köszönhetően a folyamatos innovációnak, az ún. no-dig (kitakarás nélküli) eljárások kifejlesztésében úttörő szerepet játszó Tracto-Technik mára az iparág egyik vezető vállalatává vált, termékeik magukba foglalják a HDD vízszintes fúróeszközöket is, melyek a Grundodrill márkanév alatt kerülnek forgalomba.

A Grundodrill HDD gépek legújabb generációjához kidolgozásra került egy új formanyelv, amely tükrözi a Tracto-Technik márka értékeit. Ennek felvázolása során figyelembe kellett venni a különböző gépméretekhez illeszkedő moduláris kialakítást, illetve a gépek technológiai megoldásainak prémium minőségét is. A dizájnstratégia megvalósítására a már számtalan alkalommal bizonyított Schindrel Creations kapott megbízást, amely egy, az ipari alkalmazásokhoz kapcsolódó felhasználói élmény tervezésére szakosodott stúdió. A „Dizájn. Innováció. Együtt.” mottóval összhangban a Zürichi-tó és a Bodeni-tó partján egy-egy irodával rendelkező Schindrel Creations 12 év alatt már több mint 5.120 projekt megvalósításában nyújtott segítséget kis- és közepes vállalkozások, valamint multinacionális nagyvállalatok számára.

Ennek eredménye a „Straight Dynamic” dizájn, melyben a Grundodrill HDD fúróeszköz részei egyetlen lélegzetelállító, könnyen felismerhető vizuális egységgé állnak össze. Központi elemként a legmodernebb technológiákkal felszerelt, nagyméretű panorámaablakokkal ellátott fülke funkcionál. Az egységes megjelenésben fontos szerep hárul a Tracto-Technik vállalat kék színében a gépen körbefutó kontúrvonalra, mely látványos kontrasztot képez a fekete fülkével és a gép többi részével. A dizájnkoncepció lehetővé teszi a motorburkolat testreszabását is az ügyfél igényei szerint: ehhez a burkolat oldalain szabad hely biztosítható a tetszés szerinti feliratozáshoz, a kontúrvonal kékje pedig a vevő által kívánt színre cserélhető.

A „Straight Dynamic” dizájn jellemzői: a kék kontúrvonal lefelé futó íve egyszerre jelképezi a két lábbal a földön álló gyakorlatiasságot, amely a TRACTO-TECHNIKegyik legfőbb értéke, valamint a gép stabilitását a fúrási eljárás során. Szintén kiemelésre kerül az a komoly erő, amely a fúrórudakat a talajba sajtolja. A fülke és a motorburkolat alkotta vizuális egység által közvetített dinamizmus a fúrógép teljesítményét szimbolizálja, amely a marketing terén hordoz előnyöket. Az intelligens 3D vázszerkezetek gondoskodnak róla, hogy a gép méretének módosítása ne legyen számottevő hatással a dizájnra. A pontosan a gépkezelő igényeire szabott fülke új kialakítása tökéletes rálátást tesz lehetővé a HDD fúrógépre és az egész munkakörnyezetre is – a korábbiaktól eltérően ehhez már a fülke elfordítása sem szükséges. Mivel már nem szükséges a fülke elfordítása, tovább csökkent a gép által elfoglalt hely. Ez hozzájárul a munkaterületi folyamatok optimalizálásához, emellett a kisebb helyigény azt is jelenti, hogy a HDD eszköz kevésbé akadályozza például a gyalogosok és gépjárművek mozgását. Köszönhetően az ergonomikus ülésnek, az optimális elrendezésű kezelőszerveknek, illetve az olyan további részleteknek, mint például a megfelelő számban rendelkezésre álló tárolórekeszek és elektromos aljzatok, a HDD fúróeszköz működtetése és a munka irányítása – legyen szó akár a legbonyolultabb fúrási műveletekről – ergonomikusabbá, egyszerűbbé és hatékonyabbá vált.

Összességében elmondható, hogy a futurisztikus megjelenésű „Straight Dynamic" dizájn egyértelműen jelzi: a Tracto-Technik a Grundodrill gépek új generációjával olyan előremutató HDD fúróeszközöket kínál, melyeket nagyfokú innováció, továbbfejlesztett ergonómia és egyszerűbb kezelhetőség jellemez.

videó:  https://www.youtube.com/watch?v=rnA8X9daP-w

 

Mecalac TV1200 henger

Egy újfajta felépítés bevezetésével a Mecalac a hengerekre jellemző biztonság és kényelem fokozását tűzte ki célul. A kormányoszlop eltávolításával a cég alapjaiban változtatta meg a beszállás és a vezetés módját a hasonló gépek esetében. A ki- és beszállás még sosem volt ilyen biztonságos, a vezetés pedig még sosem volt ennyire kényelmes.

Napjainkban a hengerek irányítása kormányoszlopon keresztül történik, amely két fő problémát vet fel. Egyrészt a gépre történő felmászáskor a kezelőnek a kapaszkodók, védőrácsok és a kormányoszlop közt kell lavíroznia, mialatt nem látja, hová lép. Mivel ezt a mozdulatsort naponta több tucatszor kell megismételnie, a ki- és beszállás kimerítő, ráadásul nem is biztonságos, hiszen számos baleset következik be a gépekre történő felmászás során. A másik probléma a vezetéskor elfoglalt testhelyzettel kapcsolatos: a gépkezelő egyik kezével kormányoz, a másik kezét az irányváltó karon tartja, mialatt figyelmét a palástok széleire kell irányítania. Ez az előnytelen vezetési testhelyzet nemcsak gyors kifáradáshoz vezet, de fizikai rendellenességeket is okozhat.

A kormányoszlop elhagyásával és a vezetési funkciók jobb oldali kezelőfelületbe integrálásával a Mecalac forradalmasítja a hengerekkel végzett munkát. A vadonatúj, innovatív felépítés tagadhatatlan előnyökkel jár a vezető számára. Minden korábbinál könnyebb és biztonságosabb a beszállás, ugyanis a kezelőtér elérésekor semmilyen akadály nincs útban. Az optimalizált fellépők mindkét oldalon megtalálhatók, és egyszerű, kényelmes beszállást tesznek lehetővé. Ezen túlmenően a gyártó a komplett felépítést újragondolta, ezzel nem csupán a kilátás javult, de a kényelem és a biztonság is megnőtt. A fentieknek köszönhetően új szintre emelkedett a munka közben tapasztalható ergonómia. Azzal, hogy a gép a jobb oldali kezelőpanelről kormányozható, jelentősen javult a kényelem, mivel az ülésben hátradőlve a gépkezelőt semmi sem gátolja abban, hogy a számára legkényelmesebb helyzetben tartsa lábait mialatt a palástok szélein tartja a szemét.

A TV1200 típusú henger esetében a Mecalac a vezetőt állította a tervezési folyamat középpontjába, ezzel új fejezetet nyitva a korszerű építőgépek ergonómiája és felépítése terén. Ennek eredményeképp született meg a kiemelkedően biztonságos, könnyen kezelhető, innovatív eszköz.

videó:  https://www.youtube.com/watch?v=e-poMFC6Z1I&list=UUNzMDHu7bPuFVQw23cLHa4w&index=3

 

 

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©