bauma: az Ammann újdonságai

Az Ammann több mint 100 termékét állította ki a rendezvényen, köztük sok újdonságot is.

2019. április 11.

A vállalat az idén ünnepli fennállásának 150. évfordulóját. A bauma is jó alkalom az ünneplésre. Az Amman több mint 100 termékét állította ki a rendezvényen, köztük sok újdonságot is.  Íme egy kis ízelítő a bemutatott termékekből és szolgáltatásokból.

KISGÉPEK

Az Ammann standján megtekinthető az új APH hidrosztatikus lapvibrátor-család, amellyel a teljesítményükről és megbízhatóságukról jól ismert, nagy sikernek örvendő jelenlegi szériát váltja le a cég. Az új hidrosztatikus vibrátorok rendelkeznek az elődmodellek összes népszerű funkciójával, de a motorok már a legmodernebb technológiát képviselik, és tovább csökkent a kezelőt érő kéz-kar vibráció.

További előnyként a hatékonyabb tömörítést az ACE elnevezésű technológia szolgálja, a háromtengelyes gerjesztőrendszer pedig egyenletesen mozgatja a lapot, és még durva, tapadós talajon is finom járást tesz lehetővé.

Szintén bemutatkoznak az APR kétirányú lapvibrátorok, melyeket a gyártó a gépkezelők kényelme és termelékenysége érdekében vibrációcsökkentő markolattal hoz forgalomba.

 

TÖMÖRÍTŐESZKÖZÖK

Kiváló tömörítési teljesítménye folytán az ARX 91 csuklós tandemhenger rövidebb idő alatt, kevesebb hengerjárattal képes elvégezni a munkát, legyen szó akár vékony, akár vastag aszfaltrétegekről. A teljesítmény a különféle palástméretek, frekvenciák és amplitúdók kombinációjával optimalizálható.

ARX 91

A gép igen hatékony hajtáslánccal rendelkezik, amely még nehéz körülmények közt is maximális kapaszkodóképességet biztosít, a kifinomult start/stop rendszer pedig tovább javítja a minőséget aszfaltrétegek tömörítésekor.

Az Ammann ART 280 hidrosztatikus gumihenger többféle motorváltozattal érhető el a teljesítendő emissziós norma függvényében. A gyártó moduláris, könnyen módosítható ballasztrendszerével a gép tömege egyetlen óra alatt 9 tonnáról 28 tonnára növelhető, melyhez mindössze egy villástargonca szükségeltetik. Az ART 280 talaj és aszfalt tömörítésére is kiválóan alkalmas.

Az új ARX könnyű tandemhenger-családhoz tartozó modellek még könnyebbé teszik a gépkezelők dolgát, ha akadályok (például szegélyek) mellett kell dolgozni. Az új, karbantartásmentes csuklónak köszönhetően a palástok gyorsan átállíthatók hagyományos üzemmódból eltolt konfigurációba.

ART 280

Ezen túlmenően a hengerek jobban átlátható műszerfalat kaptak, átdolgozásra került az orr- és a farrész, valamint az új LED-es világítás mellett a zajszint is csökkent. Az új modellek elérhetők kombihenger változatban is, melyen az első acélköpenytl négy hátsó gumikerék egészíti ki.

Az ARS 122 T3 talajtömörítőben a Cummins BS-III típusú motorja dolgozik, amely a Tier 3 károsanyag-kibocsátási szabványt teljesíti. Az alapgép tömege 10 tonna, amely 11 tonnáig növelhető. Különlegességként az ARS-család az Ammann hátsó tengely nélküli koncepcióját követi, amely kivételes kapaszkodóképességet és teljesítményt tesz lehetővé meredek emelkedőkön is.

Az összkerék-kormányzású ARP 95 ST5 henger áttervezett váza lehetővé teszi, hogy palásteltolással a gép akár 3.070 mm szélességben dolgozzon, ami a piacon elérhető legnagyobb munkaszélesség a hasonló méretű hengerek közt. Ami a könnyű szervizelhetőséget illeti, minden karbantartási pont elérhető a gép mellett állva, míg a fülkében található központi kijelzőn megjeleníthetők a fedélzeti diagnosztikai rendszer adatai.

Az ARS sorozat ST5 talajtömörítői kimagasló teljesítményt ígérnek, így a kívánt tömörség kevesebb hengerjárattal érhető el, ami jelentős költségmegtakarításhoz vezet a munkaterületen. Újdonság, hogy a vezérlőrendszer információs kijelzője a kormánykeréken kapott helyet. A gépek kezelése intuitív, logikusan felépített, amely jócskán megnöveli a kevésbé tapasztalt kezelők produktivitását.

A vállalat Ammann Compaction Expert (ACE) névre keresztelt, szabadalmaztatott intelligens tömörítőrendszere is bemutatásra kerül a standon. A legegyszerűbb ACE rendszer LED-ekkel jelzi a tömörítés előrehaladását. Az ACEforce változat folyamatosan méri a tömörséget, egy digitális felületen keresztül számszerű formában mutatja a tömörítés folyamatát, és tájékoztatja a kezelőt, ha a kívánt tömörség elérésre került. Az ACEpro a rendszer legfejlettebb verziója, amely amellett, hogy méri a tömörítés alakulását, folyamatosan lehetővé teszi az amplitúdó és a frekvencia szabályzását, mely történhet manuálisan vagy akár automatikusan is.

 

BETON- ÉS ASZFALTIPARI GÉPEK

Az Ammann ABC ValueTec aszfaltkeverők legnagyobb erénye a hatékonyság, melynek egyenes következménye a költségek csökkenése és a magasabb elérhető nyereség. Saját kategóriájukban a szóban forgó keverők kínálják a legkedvezőbb élettartamra vetített költséget, ráadásul a különféle testreszabott megoldásokkal 25-40% újrahasznosított aszfalt használható fel a termeléshez.

 

A könnyű szállíthatóságra optimalizált CBT 130 TB Elba betonüzem a gyors áttelepíthetőséget komoly kapacitással ötvözi. A gép elfér két konténerben, az elektromos és pneumatikus részegységek pedig előre felszerelésre kerültek.

Az RSS 120-M törő, vasszeparátor és osztályozógép olyan mobil eszköz, amely előkészíti a visszanyert aszfaltot a keverőtelepen történő újrahasznosításra. Alapjában véve egy három-az-egyben gép, amely a törő, a vasszeparátor és az osztályozó feladatait is képes ellátni. Ideális megoldást jelent, ha a feldolgozandó aszfalt mérete a felmart anyagtól a nagyobb darabokig terjed. Az RSS 120-M a telepítéstől számítva akár 30 percen belül munkára kész.

RSS 120-M

 

ÉRTÉKESÍTÉS UTÁNI TERMÉKEK ÉS SZOLGÁLTATÁSOK

Az Amman Amdurit® fantázianevű szabadalmaztatott keverőgép-kopásvédelmi rendszerét a kopásálló acélénál háromszor hosszabb élettartam jellemzi, így hatékonyabban védi az értékes alkatrészeket. Mivel a részegységek tartósabbak lesznek, ritkábban szorulnak cserére, amely a csere munkaigényének megtakarításával együtt alacsonyabb költségekhez vezet, sőt mi több, javul a keverő rendelkezésre állási ideje is.

Az utólagos Ammann átépítések segítségével a régebbi keverők felszerelhetők a legmodernebb technológiai és környezetvédelmi fejlesztésekkel. Az Ammann jól bevált átépítési eljárása egy új keverőgép árának töredékébe kerül, és a vállalat saját termékei mellett más gyártók aszfaltkeverői esetében is alkalmazható. A legfontosabb előnyök közt kiemelhetők a környezetvédelmi fejlesztések, a technológiai korszerűsítés, illetve az általánosan megújuló keverőgép.

Amdurit®

Az Ammann ServiceLink rendszeren keresztül a gépek tulajdonosai egyszerűen hozzáférhetnek az olyan létfontosságú információkhoz, mint például az akkumulátor állapota, a munkaóra-szám, az indítások száma, vagy épp a karbantartással kapcsolatos részletes adatok. A ServiceLink elérhető a kisebb gépekhez és a legnagyobb hengerekhez is, az információk pedig közvetlenül a gépen, online, vagy mobilalkalmazáson keresztül állnak rendelkezésre, így a rendszer építőipari vállalkozások és gépbérlettel foglalkozó cégek számára egyaránt hatékony megoldást jelent.

Az Ammann szervízapplikáció segítségével elérhető a ServiceLink és az összes kapcsolódó információ. Sőt, az alkalmazáson keresztül azonnal rendelkezésre állnak az egyes gépekhez tartozó dokumentációk, kezelési kézikönyvek és alkatrészlisták is. További funkcióként GPS-alapú helymeghatározással a felhasználók könnyen megtalálhatják a legközelebbi szervizt, illetve forgalmazót.

Szöveg és fotó: Ammann

 

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©