Több mint kétmilliárd forintból újul meg a szabadkígyósi Wenckheim-kastély

A Nemzeti Kastély- és Várprogram keretében indul meg a Békés megyei kastély rekonstrukciója. A cél, hogy önfenntartó épület jöjjön létre.

2018. április 16.

Több mint kétmilliárd forintból újul meg a Békés megyei szabadkígyósi Wenckheim-kastély – ez derült ki egy április elején tartott sajtótájékoztatón. A kivitelezési munkák várhatóan augusztusban kezdődnek, a felújított kastély átadó ünnepségét 2020-ra tervezik.

Az 1875 és 1879 között Ybl Miklós tervei alapján épült kastély, melyet a szakértők Magyarország legszebb neoreneszánsz kastélyának tartanak, felújításához 1,5 milliárd forint európai uniós támogatás áll rendelkezésre, amelyet a kormány 571,5 millió forint hazai forrással egészít ki.

Az összegből a főépület földszintjét újítják fel, ahol kiállítótereket, vetítőtermet, ajándékboltot és kávézót alakítanak ki. Emellett felújítják a tetőt, a homlokzatot, teljes körű közműfejlesztésre, utólagos szigetelésre, gépészeti munkákra is sor kerül. Felújítják a tornyot, a pince egy részét és a félemeletet, valamint részben a kastély parkját, amely 1954 óta természetvédelmi terület.

A turisztikai célú fejlesztés - építve a Wenckheim-család híres vendégszeretetére - a Vendégségben Wenckheiméknél gondolat köré épül, a látogatók kiválaszthatják, milyen szerepben szeretnék megnézni a kastélyt. Különböző élményelemeket is kialakítanak: az úgynevezett napfényes műteremben különböző korabeli háttérrel, jelmezekben fényképezkedhetnek a látogatók; akik egy VR-szemüveg segítségével a kastélyfeletti repülés élményét is átélhetik. 

A szabadkígyósi Wenckheim-kastély és parkja 2018. április 6-án. 

A kertben tematikus, 19. századi játékokat is felvonultató játszóteret és egy babaházat alakítanak ki, valamint fény- és hangjátékokkal kiegészítve rekonstruálják a szökőkutakat. Mivel a kastélyban sok egyedi megoldás létezett az egykori tulajdonosok korában, így például saját gázfejlesztővel és vízrendszerrel rendelkeztek, egy technikatörténeti kiállítást is berendeznének.

A kastély felújításához kapcsolódik, hogy szintén milliárdos támogatásból mintegy 20 kilométeres kerékpárutat alakítanak ki, amellyel négy Wenckheim-kastélyt, a gyulait, a gerlait, a szabadkígyósit és a póstelekit kötik össze.

Önfenntartó kastély

A kastély a jegybevételek mellett az egyéb kulturális rendezvényekből, csapatépítő tréningekből, esküvői és filmforgatási helyszínként való megjelenésből, a lovasturizmus felfuttatásából termelné ki a fenntartási költségeit.

A kormány célja, hogy önfenntartó, funkcióval rendelkező épületek jöjjenek létre, ezért vizsgálják a lehetőséget is, hogy akár magántőke bevonásával szállodát alakítsanak ki a kastély emeleti részén.  Tavaly 18 ezren nézték meg a kastélyt, a felújítás után ez a szám kétszeresére-háromszorosára nőhet. 

Kastélytörténet

A szabadkígyósi kastély neoreneszánsz-eklektikus stílusban épült. Wenckheim Krisztina azt kérte Ybl Miklóstól, hogy semmi se legyen egyforma, mégis harmonikus legyen. Kívánsága volt az is, hogy annyi ablaka legyen, ahány nap van egy évben, annyi szobája, ahány hét és annyi bejárata, ahány évszak.

Az elkészült épület a kor egyik legkorszerűbb kastélyának számított. A rezidencia reprezentatív belső tere kápolnát, ebédlőt, télikertet, könyvtárat, női zeneszalont, férfiszalont pipázóval, nappali dolgozót és alkóvos-ágyfülkés hálószobát rejtett.A második világháború után mezőgazdasági és élelmiszeripari szakközépiskola költözött a falak közé. A földszinten tantermek, az emeleten kollégium lett az eklektikus kastélyból. Az iskola 2011-ig működött ott.

Nemzeti Kastély- és Várprogram

A Nemzeti Kastély- és Várprogram részeként 39 műemlék - 20 kastély és 19 vár - újul meg a következő években, erre a kormány 55 milliárd forintot különített el. Emellett a tavalyi 300 millió forintról 1,5 milliárdra emelték a népi építészeti emlékek felújítására szolgáló keretet, amelyből a tervek szerint idén további száz műemlék újulhat meg.

Forrás: MTI, Fotó: MTI/Rosta Tibor

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©