Növelnék a megújuló energiák arányát a szakértők

Közös szakmai állásfoglalalást tett közzé nemrég több szakmai szervezet, annak érdekében, hogy nőjön a megújuló energiák használata a gazdaságban.

2015. november 18.

Földgáz helyett a megújuló energiákra kell a hangsúlyt fektetni - ezt javasolja a döntéshozóknak a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) honlapján nemrég megjelent tanulmány szerint. Összefoglaltuk a lényeget.

Az MTA Környezettudományi, illetve Energetikai Elnöki Bizottsága, a Magyar Mérnöki Kamara, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége és a Magyar Termálenergia Társaság által közösen jegyzet cikkben azt hangsúlyozzák, hogy a megújuló energiával történő fűtés nemcsak a környezetet kíméli, hanem a gazdaságnak is jelentős lökést ad.A javasolt program végrehajtása révén 150 ezer új munkahely létesülhet, a GDP fenntartható, 1,2-3 százalékos éves növekedése mellett - állítják a szervezetek.

Magyarország adottságai jók ahhoz, hogy helyi erőforrások felhasználásával csökkenteni lehessen a földgázfüggőséget, és épületek környezetbarátabb módon, sőt olcsóbban is fűthetők lennének. A tervek szerint 2020-ra el kellene érni, hogy a bruttó végső energiafogyasztásban 14,65 százalék legyen a megújuló energiaforrásból előállított energia részaránya.

A cél eléréséhez a publikáció szerint többek közt az szükséges, hogy a települések hőellátásában hosszú távú energiahordozó-váltási program menjen végbe, kormányzati ciklusokon átívelő politikai és társadalmi összefogással, támogatással. Ennek első lépése a helyben elérhető energiaforrások hasznosításának bővítése. A megújuló energiaforrások csak úgy alkalmazhatók hatékonyan, ha jelentősen javul az épületek energiahatékonysága, illetve a lakók jobban figyelnek az energiatakarékosságra.

Nagyobb hangsúly a megújuló energiákon (illusztráció)

Uniós pénzből korszerűsítenének

Magyarország csaknem 4 millió ingatlanának energetikai korszerűsítésével, vagyis az utólagos hőszigeteléssel, fűtéskorszerűsítéssel minimum 30 százalékkal csökkenthető az összes hőigény. A beruházás - átlagosan ingatlanonként 3 millió forint fajlagos értékkel számolva - 12 ezer milliárd forintba kerülne. Ez 40 éves program esetén 300 milliárd forint évente. A javaslat szerint a különféle uniós támogatási programok pénzeit minél nagyobb arányban kellene az energiahatékonyság növelésére és a megújuló energiaforrások hasznosítására fordítani.

A javasolt program végrehajtása után a hazai hőellátás energiaszerkezetében 18 százalékot foglalna el a geotermia a jelenlegi 1,2 százalékkal szemben, 4 százalékot a napenergia, 47 százalékot a biomassza a mostani 11 százalék, és 31 százalékot a földgáz a jelenlegi 87,8 százalék helyett.

A szakértők számításai szerint az országos energiahordozó-váltási program során a mérnöki tervezés, az építőipar, az épületgépészet, az eszközgyártás, a primőr kertészet és a gyógyturizmus, valamint a regionális energiatermelés (biomassza) és -szolgáltatás terén mintegy 150 ezer új munkahely létesülhet, a GDP fenntartható, 1,2-3 százalékos mértékű éves növekedése mellett.

Fotó: Thinkstockphotos.com

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©