Hazai építőanyag-ipari beruházások

Két hazai építőanyag-gyártó is új beruházást jelentett be nemrég, Sóskúton és Felsőzsolcán is új üzemek épülnek. Összefoglaltuk a lényeget.

2015. november 05.

Két hazai építőanyag-gyártó is új beruházást jelentett be nemrég, Sóskúton és Felsőzsolcán is új üzemek épülnek. Összefoglaltuk a lényeget.

Mapei 

A főleg az építőiparban használatos ragasztóanyagokat előállító Mapei Kft. a sóskúti üzemében egymilliárd forintos beruházásba kezd, ebből a raktárat bővítik és egy új gyártósort is felszerelnek.

A beruházással várhatóan harminc új munkahely jön létre - hivatkozik a közlemény Markovich Bélára, az olasz tulajdonban lévő cég ügyvezetőjére. Az új raktár 7 ezer négyzetméteres lesz, így közel duplájára bővül a jelenlegi 8 ezer négyzetméteres tároló kapacitás. Az új gyártósor pedig por alapú építési termékeket állít elő, éves kapacitása 55 ezer tonna lesz, így a gyártó kapacitás is megduplázódik. A beruházás révén 2020-ra megduplázódik a Mapei Kft. árbevétele és eléri a 20 milliárd forintot.

A Mapei standja egy korábbi Construma kiállításon 

Alunivent

Félmilliárd forint beruházással aluhab paneleket gyártó üzemet épít az Aluinvent Zrt. felsőzsolcai telephelyén.A Felsőzsolcai Ipari Parkban működő cég kísérleti üzemmódban már most is gyárt paneleket, ám a fejlesztéssel gyártókapacitását a jövő év elején évi 1000 tonnára bővíti a jelenlegi 30 tonnáról. A gyárban 16-ról várhatóan 30-ra emelkedik a dolgozók létszáma. A gyártóüzem a Norvég finanszírozási mechanizmus zöld ipari innováció programjából csaknem 370 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott.

A társaság munkatársai az Európai Űrügynökséggel együttműködve, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Nonprofit Kft.-ben dolgozták ki a technológiát, majd a 2012-ben alapított Aluinvent Zrt.-ben kezdték gyártani. Az űrügynökség számára kidolgoztak három, alumíniumhab alapú prototípust, a mikrometeorit elnyelő panelt, a tükörtartó szendvics panelt, irányított hővezetésű panelt.

Az üzemben készült fémhabokat már eddig is sikerrel használták az ipar különböző területein, így például robbanóanyag szállító konténer energiaelnyelő falaként, belsőépítészetben bútorok készítésére, és kültéri burkolatként. A szakértők szerint az új anyag áttörést hozhat például az építőipar, a design, a gépgyártás és a védelmi, biztonságtechnikai ipar területén. Az aluhab ultrakönnyű fém, jó energiaelnyelő képességű, nagy fajlagos szilárdságú, jól megmunkálható, önthető és hegeszthető. 

Fotó: Mapei Kft.

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©