Ha tavasz, akkor Construma

Idén április 11-15. között rendezik meg a 37. Construma építőipari szakkiállítást Budapesten a Hungexpo vásárközpontban. 

2018. április 08.

Idén április 11-15. között rendezik meg a 37. Construma építőipari szakkiállítást Budapesten a Hungexpo vásárközpontban. A rendezvényen csaknem 600 kiállító, 44 ezer négyzetméteren, 5 pavilonban várja az érdeklődőket – ez derült ki az esemény április elején tartott beharangozó sajtótájékoztatóján.

A Construma a kelet-közép-európai régió legjelentősebb építőipari és otthonteremtési szakkiállítása. A kiállításon az építőipar mellett a lakberendezés és a design, valamint a kerttervezés és kertépítés témája is megjelenik.

Az építkezéshez szükséges anyagok, gépek, eszközök mellett gyakorlati bemutatókkal, ingyenes tanácsadással, finanszírozási megoldásokkal várják a látogatókat szombaton és vasárnap a Hungexpo vásárközpontban.

A rendezvényen 18 országból 85 külföldi kiállító is bemutatkozik, amelynek az első három napja elsősorban a szakma képviselőinek, a hétvége pedig a nagyközönségnek szól. A Construma, Reneo, Construma Kert, OtthonDesign kiállításokból álló rendezvénycsoportot tavaly csaknem 60 ezren látogatták meg, a szervezők idén is hasonló érdeklődésre számítanak.

A kiállítás szakmai programjában a szervezők megpróbálnak választ adni az építőipar legfontosabb problémájának, a munkaerőhiánynak a megoldására. Ezt szolgálja a Szakmák éjszakája című kezdeményezés, amelyet április 13-án tartanak.  Ezen az eseményen azt mutatják be a fiataloknak, hogyan változtak az építőipari szakmák és ezek milyen életpályát tudnak adni.

Ebben segít a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum által rendezett három napos szakmai programsorozat, a Szakmalandia is, ahol a szakképző intézmény 11 iskolájának több mint 200 szakmája mutatkozik be.

A kiállításon az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. (AMC) a Construma Kerttel képviselteti magát. Az AMC nagy hangsúlyt helyez a kertészetre, amely a magyar agrárium leginkább munkaerő-igényes területe, több 10 ezer embernek biztosítja a megélhetését.

Construma ad otthont a fiatal magyar kertészek szakmai versenyének is, amely egyben a Euroskills - a két évente megrendezett, az idén szeptemberben Budapesten tartandó szakmai verseny - előválogatója is.

Látogatók a 2014-es Construmán

2022-ig kell kitartson a lendület

A sajtótájékoztatón Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége is képviseltette magát. Az építőipar tavalyi teljesítménye 2500 milliárd forint volt, idén pedig az ágazat 12-15 százalékos bővülésére számít a szervezet.

A munkaerőhiány kezelése érdekében tavaly átlagosan 13 százalékos béremelés volt az építőiparban, idén pedig az ágazat szereplői további 9 százalékos béremelést terveznek. Valamennyi építőipari alapszakma hiányszakma ma Magyarországon.

A szakmai szervezet álláspontja szerint az építőipar csak akkor tud megfelelni a most meglévő fizetőképes keresletnek, ha fenn tudja tartani az ágazat jelenlegi bővülési ütemét és dinamikáját egészen 2022-ig. Az építőipar számára fontos  partner a kormány, hiszen az ágazat tavaly kapott megrendeléseinek  65 százalékát az állam adta.

Forrás: MTI, Fotó: MTI/Nagy Balázs

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©