Emlékhelyet avattak Dorogon a Baumit közreműködésével

Szeptember elején avatták fel Dorogon az idén 110 éves dorogi mészkőbányászat alkalmából a Nemzeti Kőbányászati Emlékhelyet.

2015. szeptember 11.

Az idei bányásznap alkalmából szeptember 4-én Dorogon felavatták a Nemzeti Kőbányászati Emlékhelyet.

A Nemzeti Kőbányászati Emlékhelyet az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) kezdeményezésére a Baumit Kft. építette számos magyar bányavállalat kőadományának felhasználásával 2015-ben, a 110 éves dorogi mészkőbányászat jubileumi évében.

A dorogi mészkőbánya tulajdonosa, a Baumit Kft. a város önkormányzatával együttműködve tavaly pályázatot írt ki egy kőbányászati emlékmű tervezésére, amelynek első helyezettje Maurer-Klimes Attila terve volt. Ez az alkotás lett a központi eleme az emlékhelynek, amely mindenki által látogatható helyen, a Baumit bányája és központja előtti területen épült meg.

Szeptember 4-én a dorogi bányásznapi ünnepségek idején rendezett avatáson jelen volt Kasó Attila a nemzeti ásványvagyon hasznosítására irányuló feladatokért felelős miniszteri biztos a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium részéről, Popovics György a Komárom-Esztergom megyei közgyűlés elnöke valamint a bányász szakmai szervezetek képviselői. Az emlékhelyet Dr. Székely János címzetes püspök, az Esztergom-Budapest Főegyházmegye segédpüspöke áldotta meg.

Illy Gábor, a Baumit Kft. ügyvezető beszédében megköszönte mindazon kőbányáknak, hogy a szakmai egyetértés jeleként saját bányáik kőtömbjeit adományozták a Nemzeti Kőbányászati Emlékhely számára. Kasó Attila miniszteri biztos szerint Magyarország mezőgazdaságának sikere függ az ásványi anyagok, ezen belül is a mészkő bányászatától. A bányászott kő az útépítéshez nélkülözhetetlen, és a jövőben várható jelentős építőipari EU-s pályázatok miatt is fontos, hogy megfelelő mennyiségű alapanyag leegyen elérhető. Dorog város nevében Dr. Tittmann János polgármester a Baumit Kft.-nek negyedszázados, sikeres együttműködésük elismeréseként egy rendhagyó emléklapot adott át, melyet stílusosan kőbe véstek. Az esemény hagyományosan a bányászhimnusz eléneklésével záródott, a dorogi bányászzenekar kíséretében. 

Az emlékhely átadása 2015. szeptember 4-én Dorogon. A képen: (balról jobbra) Dr. Székely János c. püspök, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke, Dr. Zoltai Ákos ügyvezető főtitkár, Magyar Bányászati Szövetség (MBSZ), Dr. Tittmann János polgármester, Dorog, Kasó Attila a nemzeti ásványvagyon hasznosítására irányuló feladatokért felelős miniszteri biztos, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium , Illy Gábor ügyvezető, Baumit Kft., Dr. Nagy Lajos elnök, Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület, Popovics György a Komárom-Esztergom megyei közgyűlés elnöke (Baumit)

A Baumitról

A Baumit az osztrák Schmid Industrie Holding tagjaként több mint 30 országban van jelen és közel 3 ezer munkatársat foglalkoztat. A vállalat fő profilja a homlokzati hőszigetelő rendszerek, színes vakolatok, hidegburkolati ragasztók, valamint aljzatképző anyagok gyártása és forgalmazása. Idén 25 éve, hogy megalakult a holding első külföldi leányvállalata Magyarországon, amely meghatározó hazai építőanyag gyártóvá vált. A Baumit Kft. négy gyárat üzemeltet Magyarországon: Alsózsolcán, Dorogon, Pásztón és Visontán. Cégközpontja Dorogon van.

Forrás: Baumit Kft.

Fotó: Baumit Kft.

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©