Átépítenék a Kossuth téri volt MTESZ-székházat

Nemzetközi ötletpályázatot hirdetett az Országgyűlés Hivatala az egykori MTESZ-székház homlokzatának áttervezésére. Új külsőt kapna a szocreál épület.

2015. szeptember 18.

Nemzetközi ötletpályázatot hirdetett az Országgyűlés Hivatala a Kossuth téren álló egykori MTESZ-székház homlokzatának áttervezésére. Új külsőt kapna a szocreál épület.

A kormány 2012-ben döntött arról, hogy a Kossuth tér 6-8. szám alatti épületet, a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetségének (MTESZ) egykori székházát át kell építeni és a homlokzatát a tér arculatába illeszkedő módon kell átalakítani.

Az ötletpályázat kiírásakor a legfontosabb szempont az volt, hogy a nemzetközi szinten legelismertebb építészirodáknak és a magyar építészhallgatóknak egyaránt legyen lehetőségük pályázni. A tervezés az illetékesek szerint különleges kihívás lesz az építész szakma számára, hiszen egy olyan átalakítási ötletet kell kidolgozni, amely egyrészt illeszkedik egy már meglévő épület szerkezetéhez, másrészt amely alapján tovább lehet korszerűsíteni az épületet. Ezt a tér különleges adottságai, a metró közelsége, valamint a helyszín világörökségi besorolása tovább nehezíti.

A volt MTESZ-székház épülete Kossuth tér 6-8. szám alatt a Parlement felől Budapesten 2015. szeptember 15-én.

Ha sikeres lesz az ötletpályázat, akkor a tervek szerint december elején meg is hozhatja a zsűri a döntését. A kiírás eredménye alapján kialakuló homlokzati elképzelés lesz a készülő tervezési program utolsó, ám leghangsúlyosabb eleme.

A tervezés és engedélyezés nagyjából 6-7 hónapot vehet majd igénybe, így a jövő év nyarán akár a kivitelezés is elkezdődhet. Az átalakítás egy hasonló épület esetébe általában 12-14 hónapot szokott igénybe venni, de a tényleges idő függ a homlokzati terv bonyolultságától és a költségvetés összegétől is. A pályaművek díjazására és megvételére 200 ezer euró (mintegy 60 millió forint) áll rendelkezésre.

Az Országgyűlés Hivatala a kossuth6-8.parlament.hu kétnyelvű internetes oldalon teszi elérhetővé az ötletpályázattal kapcsolatos információkat és a nevezési díj befizetése után a pályázati dokumentáció is innen lesz letölthető.

Az épület története

Az akkori Fővárosi Közmunkák Tanácsa 1928-ban fogadta el a Kossuth tér beépítésére vonatkozó szabályozási tervet. Ebben az épületek külső megjelenését olyan módon szabályozta, hogy Hültl Dezső műegyetemi tanárral teljes homlokzatot terveztetett és előírta, hogy a déli térfalat alkotó épületek - azok funkciójától, szerkezetétől, alaprajzi elrendezésétől függetlenül, a megtervezett homlokzattal épüljenek meg.

A Kossuth tér 6-8. szám alatti irodaház és a vele egységet képező metrómegálló 1972-ben épült a Kossuth tér utolsó beépítetlen telkére. A megvalósult épület sem homlokzatképzésében, sem a szintek számában, sem lefedésében nem követte a Hültl-féle tervet. Az épület mára műszakilag és esztétikailag egyaránt elavult. 

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©