Költségcsökkentés épületautomatizálási megoldásokkal

2022. október 02.

A megfelelően kialakított épületautomatizálás rendszer a komfortelvárások biztosítása mellett akár több 10% energiamegtakarítást is nyújthat, különösképpen irodaházak esetében. Amennyiben a helyiségautomatizálás kiterjed a hűtő-fűtő berendezéseken túl a világítási és árnyékolási rendszer kezelésére is, további energiamegtakarítási lehetőségekkel lehet számolni. A Siemens felügyeleti megoldásainak segítségével ezek a – legtöbbször különálló – rendszerek központosíthatóak, és az aktuális üzemi feltételeket figyelembe véve, egymással összehangoltan olyan módon lehet szabályozni, hogy a kívánt komfortszintet a lehető legkevesebb energia felhasználásával érjék el.

Energiahatékonyság kívül-belül 

Az épületek energiahatékonysága alapvetően annak építészeti kialakításától, a felhasznált szerkezeti elemek és gépészeti berendezések minőségétől, hatékonyságától és a beépített felügyeleti rendszer kifinomultságától függ. Természetesen van különbség az egyes műszaki megoldásokkal elérhető energiamegtakarítási potenciálokban és ezek beruházási volumenében is, ezért érdemes ezeket párban vizsgálni. Egy épület utólagos hőszigetelése és nyílászáró cseréje esetén könnyen 30%-os energia megtakarítás érhető el, azonban ennek költségvonzata még egy kisebb családi ház esetében is 3-6 millió (M) Ft közé tehető (mesterséges szellőztetés kiépítése nélkül). Ugyanennek a családi háznak a meglévő fűtő/hűtő rendszerének minőségi automatizálása 0,5-1,5M Ft körül alakulhat, miközben a megtakarítási potenciál 10% körül lehet az EN15232/2017-es szabvány alapján. A középértéket véve az látszik, hogy szigetelés esetében 4,5M Ft költség és 30% energiamegtakarítás esetén 150.000 Ft körül alakul 1%-nyi megtakarítás költsége, míg egy minőségi szabályozás kiépítése esetében 0,75M Ft ráfordítás és 10% potenciál mellett minden 1% energiamegtakarításhoz 75.000 Ft beruházási költség tartozik. Tehát utóbbi esetben féláron érhető el 1%-nyi megtakarítás, egy nagyságrenddel kisebb volumenű beruházással.

Használatra szabott megoldás 

Az épületautomatizálás olyan komplex rendszert jelent, amely az épületben található technológiák mindegyikét szabályozhatja. Ide tartozik a hűtés, a fűtés, a szellőztetés, az árnyékolás és a világítás is, amelyek optimalizált működtetése segíthet abban, hogy a fenntartási költségek csökkenjenek. Az elsődleges cél, hogy energiát csak ott, csak akkor és csak annyit használjunk, amely a kellő komfort eléréséhez szükséges. Ezt az elvet alapul véve egy megfelelően kialakított zónaszabályozási rendszer az árnyékolót le fogja engedni és a mesterséges világítást fel fogja kapcsolni abban az esetben, ha egy nyári napon (aktív hűtési igény esetén) az energiaoptimumra törekszünk. Ennek az az oka, hogy a dimmelt LED-es világítás energiaigénye – amivel pótoljuk a kieső természetes fénnyel történő megvilágítást – nagyságrenddel kisebb, mint az üvegezett határoló felületeken akadálytalanul beáramló hőterhelés hűtési teljesítménnyel történő ellensúlyozásához szükséges energia mennyisége.

Az olyan épülettípusok esetében, ahol sok, de változóan kihasznált helyiséggel, zónával számolhatunk (pl. irodaépületek) a fent vázolt műszaki színvonalú Siemens Room Automation rendszerekkel a várható energiamegtakarítás 20-30% között van, függően a kiinduló állapottól (az EN15232/2017 szabvány alapján).

A Siemens nemcsak gyártóként támogatja a partnereit az épületautomatikai rendszerek területén, hanem szakértő tanácsadóként is. A Building Technology üzletág olyan komplex rendszermegoldásokat kínál, amelyek minden gépészeti és biztonsági rendszerre kiterjednek, ideértve a tűzjelző, beléptető, behatolásjelző és oltási funkciókat is. Az ilyen összetett és integrált rendszerek a jelentős energiamegtakarítás mellett igen magas szintű általános és üzemeltetési komfortot is kínálnak a felhasználók részére.

A megnövekedett energiaköltségek miatt ezek a szempontok manapság különösen aktuálisak.  Számos intézmény várható általános energiaköltsége éves szinten akár az eddig megszokott érték kilenceresére is emelkedhet. Például egy eddigi 5M Ft-os éves energiaköltség a következőkben 40-50M Ft-ra nő előreláthatóan, ha minden beállítás, műszaki megoldás és használati mód változatlan marad. Ezen – sokszor korszerűtlen automatikával ellátott – rendszerek esetében érdemes megvizsgáltatni a modern szabályozásokkal elérhető megtakarítási lehetőségeket, mert akár egy viszonylag kis összegű beruházás mellett arányosan olcsóbban növelhető az épület energiahatékonysága, ahogy azt a cikk elején bemutatott példában is láthattuk. Az ilyen esetekben könnyen előfordulhat, hogy akár 1 év alatt is megtérül az automatizálás fejlesztésének teljes beruházási igénye (45M Ft esetén +10% hatékonyságemelés = 4,5M Ft megtakarítás/év)

Az ipar számára is van lehetőség az épületautomatizálásban      

Ugyanúgy, ahogy a lakó- és irodaépületek esetén, a gyártócsarnokokban és más ipari létesítményekben is számos előnyt kínál az épületautomatizálás. A minőségi szabályozó és felügyeleti rendszerek által biztosított működési pontosság és biztonság itt még inkább felértékelődik. Ezek a telephelyek jellemzően nagy energiaigénnyel bírnak, ezért akár csak pár százalékos csökkenés az energiafelhasználásban is jelentős költségmegtakarítást eredményezhet.

A Siemens rendszerei az irodaépületek és lakóházak mellett a speciális igényű iparágak igényeit is ki tudják szolgálni. A különböző szakági specifikus funkciók integrálhatóak a felügyeleti rendszerbe, így irányításuk központilag végezhető, amennyiben az automatizált működésbe manuálisan be kell avatkozni. (x)

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A bauma-t a világ legnagyobb építőgépszakvásárát 2022. októberében rendezték Münchenben. Ezt mindössze néhány hónappal, idén március közepén követi az Észak-amerikai kontinens legnagyobb kiállítása és vására, a Conexpo-Con/AGG.  A gépgyártók természetesen átgondolják, mit hol mutassanak be a várható piaci kereslet függvényében.

Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazói szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2023-tól. A három legnagyobb forgalmazó és két legnagyobb kölcsönző cég vezetője válaszol.

Ezermilliárdos nagyságrendben állított le vagy halasztott el állami beruházásokat a Lázár János által vezetett építési tárca a 2022-es választások óta. Elmaradásuk érzékeny veszteséget jelent a következő években a hazai építőipar számára. Összeállításunkban az elmúlt időszakban az előkészítésük során félbehagyott állami beruházásokból válogattunk.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©