Új gázvezeték Románia és Moldova között

Románia az uniós előírásoknak eleget téve exportál a hazai termelésű földgázából. Ebből jut majd nekünk is.

2013. augusztus 28.

Megkezdődött a gázvezeték építése Románia és Moldova között. A román médiumok szerint az országnak az uniós előírások kell exportra is bocsátania a hazai kitermelésű földgázkészletéből.

Az új gázvezeték a moldovai Ungheni és a romániai Jászvásár (Iasi) között fog húzodni. Ennek építése kezdődött el kedden (képen), a Moldovai Köztársaság függetlenségi nyilatkozatának ünnepén, amikor Ungheniben ünnepélyes keretek közt felavatták az építőtelepet.

A 42 kilométeres gázvezeték 26,5 millió eurós költséggel épül, ebből 7 millió az európai uniós támogatás, a többi Románia hozzájárulása a projekthez. Románia azért kényszerül - többek közt Magyarország irányába is - exportálni a hazai termelésű földgázt, mert preferenciális energiapolitikája miatt kötelezettségszegési eljárást indított ellene az Európai Unió.

Az Európai Unióval társulási egyezményre készülő Moldovai Köztársaság földgázszükségletét eddig több mint 90 százalékban orosz importból fedezte, így az Ungheni-Jászvásár gázvezeték megépítése csökkenti az ország energetikai kiszolgáltatottságát.

románia 01

Román kapcsolatok - a moldovai Ungheni járásban fekvő Zagarancea faluban kezdték meg a földgázvezeték építését (MTI)

A vezeték maximális áteresztő kapacitása évi egymilliárd köbméter, ami a Moldovai Köztársaság évi földgáz-szükségletének harmadát fedezheti. A tervek szerint 1,5 millió köbméter gáz szállítására alkalmas vezeték kezdetben 500 millió köbméter kapacitással fog működni, és várhatóan másfél év múlva épül meg teljesen.

Ehhez kapcsolódik, hogy Románia decemberben kezd gázt exportálni Magyarország felé az Arad-Szeged vezetéken keresztül. A vezetéket 2010 őszén avatták fel, és azóta csak Magyarország irányából működött a gázszállítás. A tervek szerint Romániából decemberben kezdődik el a gázszállítás, de kezdetben csak kisebb mennyiségben, és további 120 millió euró értékű beruházásra van szükség ahhoz, hogy a vezeték maximális kapacitása kihasználható legyen.

Románia és Magyarország vállalta, hogy 2016-ig az összes beruházást elvégzi azért, hogy a vezetéken megvalósuljon a kétirányú gázszállítás. A tervek szerint a romániai Giurgiu és a bulgáriai Ruse közötti gázvezeték is 2016-ig válik kétirányúvá, ezért a román hatóságok tárgyalásokat folytatnak a bolgár hatóságokkal, hogy a két irányban történő szállítás legkésőbb három év múlva megvalósuljon. A jelenleg még épülő román-bolgár vezeték költsége 23,8 millió euró, ebből a román félnek - a Transgaz révén - 11 millió eurót kell állnia.

Forrás: MTI

A kép forrása MTI/EPA, Fotó: Dumitru Doru

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©