Szétválasztanák a kőműves és a burkoló szakképzést

Az ÉVOSZ szerint külön kell választani a kőműves és burkoló szakmák képzését. A szervezet szerint a két szakma 2012-es képzési összevonása nem vált be.

2015. szeptember 09.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerint külön kell választani a kőműves és burkoló szakmák képzését. A szervezet szerint a két szakma 2012. évi Országos Képzési Jegyzékben való összevonása nem vált be, ezért indokolt ezek ismételt különválasztása.

A technológiai fejlődés, az új építőanyagok és korszerű építési eljárások megjelenése, valamint az energiahatékony építési eljárások iránt fokozódó igény, a korábbiaknál még sokrétűbb és alaposabb elméleti és gyakorlati tudást, követelnek meg a szakemberektől. A kőműves és a hidegburkoló szakmák megnövekedett ismeretanyagának alapos elsajátítását a két szakma összevonása nem teszi lehetővé az ÉVOSZ szerint. Az elmúlt három tanév tapasztalatai is azt mutatják a szervezet álláspontja alapján, hogy a két szakma tananyagát a hároméves képzés időkeretébe nem lehet teljes egészében összesűríteni. A két szakma bizonyos részterületeit az összevonás következtében jelenleg csak érintőlegesen, vagy egyáltalán nem oktatják.

A kőműves és a hidegburkoló szakmákat a jelentős szakmai hagyományokkal rendelkező, és már évtizedek óta duális szakképzési rendszerben oktató nyugat-európai országokban is mindenütt önálló szakmaként oktatják.

A kőműves és a hidegburkoló szakma még a WorldSkills, és EuroSkills nemzetközi szakmunkás-versenyeken is két önálló szakmaként szerepel. A nemzetközi versenyek tapasztalatai is azt mutatják - érvel a szövetség -, hogy a magyar kőműves és hidegburkoló versenyzők, elsősorban a gyakorlati tudás hiánya miatt eddig is csak meglehetősen szerény eredményt tudtak elérni. A két szakma összevonásával ez a helyzet csak tovább romlott.

Az ÉVOSZ tagszervezetei az egyes építőipari alapszakmák képzési követelményeinek a nyugat-európai követelményekhez való felzárkóztatását, és nem annak még további fellazítását tartja elfogadhatónak. A nemzetgazdaság számára sem elfogadható az, hogy a két építőipari szakma összevonásának következtében a szakiskolákban a munkaerőpiac elvárásainak nem kellően megfelelő, felszínes szakmai tudással és kevés gyakorlati készséggel rendelkező fiatalok végezzenek.

A probléma megoldása érdekében az ÉVOSZ elnöke a szakképzésért felelős kormányzati és kamarai vezetőkhöz fordult.

Forrás: ÉVOSZ

Fotó: Thinkstokphotos.com

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©