Szeged-Hódmezővásárhely tram-train

A vasúti és villamoshálózat egyesítésével létrejövő közlekedési megoldás túl van az előkészítő fázison. Mutatjuk a részleteket.

2017. február 21.

Már jó ideje foglalkoztatja a közvéleményt a Szegedet Hódmezővásárhellyel összekötő „villamos-vonat”. Nemcsak a szakmai érdeklődést keltette fel a projekt, és nem is csupán a helyben érintettekét. A Magyarországon újdonságnak számító és igen nagy volumenű beruházás híre minden, a közlekedés iránt érdeklődő emberhez eljutott.

A vonal magában foglalja Szegeden az 1-es villamos jelenlegi pályáját, amely a város déli és északi részeit köti össze. Az északi, Rókus végállomástól egy 800 méter hosszú új nyomvonal kerül kialakításra, amely lehetővé teszi, hogy a villamos rákanyarodjon a Szeged-Békéscsaba vasútvonalra, amely a 2014-2020 közötti EU támogatási periódusban lesz teljesen villamosítva. A villamosvasút megáll majd Algyőn, Hódmezővásárhely Népkert állomásokon. Innen egy 3,3 km hosszú, egy vágányos pálya kerül kiépítésre,  a városon áthaladva 6 megállóval, a Hódmezővásárhelyi Főpályaudvarig.

 

A vonatok csúcsidőben 10 percenként járnak majd. A vonalat a MÁV fogja üzemeltetni. Egy tender felhívás már kiírásra került 8 db dízel és villamos üzemű, 30-40 méter hosszú, 100 km/óra végsebességű szerelvényre, opcionálisan további 4 db lehívható szerelvényre.

Az infrastrukturális költségek 13,25 milliárd Ft körül alakulnak, ehhez járul a villamosok 10 milliárd Ft-ra becsült beszerzési értéke. A projekt teljes egészében EU-s forrásokból valósul meg.

Két a projekttel kapcsolatos, a Hódmezővásárhelyi Önkormányzat által kiírt közbeszerzési tender már le is zárult: mind a  jogi és pénzügyi környezet szabályozásának kidolgozása (296 millió forint), mind pedig a  tervezési, engedélyeztetési  teendőkkel foglalkozó közbeszerzés (856 millió forint) nyertese az Equbility Group Kft. lett. Március elején zárul egy újabb fontos közbeszerzési pályázati szakasz, amelynek tárgya a közúti vasúti munkák tervezési és kivitelezési feladatainak elvégzése.

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©