Megnyitották a Bálnát

A tervezetthez képest három év késéssel és CET helyett Bálna néven nyílt meg a főváros új kulturális és kereskedelmi központja a Duna-parton. Galéria is lesz benne.

2013. november 12.

Koncertekkel, kiállítással és az óriás Budapest-makettel nyitotta meg a kapuit egy háromnapos nyitórendezvénnyel a Bálna Budapest kulturális és kereskedelmi központ. Az épület még nincs teljesen belakva.

A megnyitón beszédet mondott Bagdy Gábor, főpolgármester-helyettes is (a képen). Reményei szerint a létesítmény akár „Budapest új Eiffel-tornya” is lehet. Erre minden esélye megvan, bár az épület kihasználtsága még nem száz százalékos. A fővárosi vagyonkezelő által üzemeltetett épületben a 2. emeletre költözött az Új Budapest Galéria, a -1. szint pedig egy régiség- és egy biopiacot fogadott be. Szándékaik szerint az új galéria változatos terei, nagy osztatlan és kisebb, rugalmasan alakítható helyiségei és kiállítástechnikai felszereltsége révén a főváros meghatározó kulturális központjaként működik majd.

bálna budapest 01

Megnyitották - Bagdy Gábor pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes beszél a Bálna Budapest megnyitóján 2013. november 8-án (MTI)

A Kaas Oosterhuis és Lénárd Ilona által tervezett expresszív bálnára emlékeztető Duna-parti épületnek eredetileg 2010 augusztusában kellett volna megnyílnia, a jogi viták miatt azonban csak most került rá sor. Az eredetileg CET központként ismert központ átadását folyamatosan csúszott,  az idei évben már Bálna Budapest néven fut a központ. "Az biztos, hogy az épület egészen egyedülálló potenciált jelent a város szívében. Összesen több mint 11 000 négyzetméter bérelhető területéhez külső teraszok, mélygarázs és buszparkoló is tartozik. Az üzlethelyiségek egy része azonban jelenleg üres." - írja a Hg.hu.

A létesítmény a tervek szerint a központ igazi kulturális mágnes lesz. Ezt szolgálja, a Bálnában kiállított Budapest-makettis, melyet a megnyitón újra meg lehetett tekinteni. A maketten Bagdy Gábor és Finta Sándor, Budapest főépítésze ünnepélyesen helyezték el a Bálna épületének makettjét. A főépítész elmondta, hogy a Főváros mindenképp szeretné a saját kezelésében tartani és fejleszteni a modellt.

Forrás: MTI, Hg.hu A képek forrása az MTI, Fotó: Bruzák Noémi

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©