Különleges csillagvizsgáló épül a Zselicben

Csillagvizsgálót épít a SEFAG Zrt. a Zselicben, az itt lévő tájvédelmi körzet egy skót park mellett Európában először lett Csillagoségbolt-park.

2013. november 27.

670 millió forint uniós támogatásból épít a somogyi erdőgazdaság különleges, a környezetvédelmi szempontokra is figyelő csillagvizsgálót a fényszennyezésmentes Zselicben. Jövő novemberben avathatják, de akár még előbb is.

Csillagvizsgálót épít a helyi erdőgazdálkodási vállalat, a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. a Zselicben. Az Új Széchenyi Terv keretében mintegy 670 millió forint uniós támogatásból megvalósuló Zselici Csillagpark alapkövét november 21-én, csütörtökön tették le a somogyi erdőgazdaság kardosfai ökoturisztikai konferenciaközpontja közelében.

A komplexum a Zselici Tájvédelmi Körzetben épül meg, amely 2009-ben - a skóciai Galloway Forest Parkkal együtt - Európában elsőként nyerte el a fényszennyezésmentes területeknek odaítélt nemzetközi Csillagoségbolt-park címet. A 600 négyzetméter alapterületű csillagvizsgáló turisztikai mellett kutatási célokat is szolgál, és magyar tervezők tervezték. A 2014 novemberére elkészülő létesítményben lehetőség lesz a csillagos égbolt távcsöves megfigyelésére, környezet-, illetve természetvédelmi előadások, konferenciák tartására, filmek vetítésére, valamint az erdőgazdaság munkájának megismertetésére.

A csillagvizsgáló bejárata előtti parkban olyan játszóteret építenek, amelyben minden egyes játékelem valamilyen formában köthető a csillagképekhez. Az épületet körbefogja egy többlépcsős terasz, mely hosszan elnyúlik a csillagvizsgálón túl. A  terasz kistávcsöves észlelő-teraszként is használható, akár több fős csoportok számára is egy időben. A közelben egy 25 méter magas faszerkezetű kilátó is helyet kap, a csillagvizsgálóhoz vezető 3,6 kilométeres út mentén pedig az erdőben öt interaktív információs pontot helyeznek el.

zselic csillagvizsgáló nagy 01 A tervezett csillagvizsgáló külső látványterve, háttérben a játszótérrel és a szintén épülő kilátóval (SEFAG Zrt.)

A csillagvizsgálóban egy planetáriumot alakítanak ki, de az épületben helyet kap egy távcsőkupola, két egymásba nyitható előadóterem, egy stúdió és egyéb helyiségek is. Az 54 férőhelyes planetáriumban, a stúdióban készült saját filmek, előadásokat mutatják be a csillagászat, a természet és környezetvédelem a Zselici Csillagoségbolt-park témakörében. Az előadásokon olyan jelenségekkel és látványosságokkal is szembesülhetnek a nézők, amelyek csak nagyobb távcsövekkel és fényképeken láthatók igazán. Az épület kupolájában távcsöves bemutatókon a látogatók saját szemükkel ismerkedhetnek meg az égitestekkel, a naprendszer bolygóival, galaxisokkal. A látogatóknak szakemberek részvételével éjszakai túrákat, családi és iskolai programokat, az erdővel, csillagászattal kapcsolatos ismeretterjesztő előadásokat szerveznek.

A multifunkcionális csillagvizsgálóban többek közt két foglalkoztatóterem is lesz az előcsarnokban állandó és időszaki kiállítások kapnak helyet. A létesítmény tervezésekor figyeltek arra, hogy környezettudatos megoldásokat alkalmazzanak, így például a vizet fúrt kútból nyerik, a biológiai szennyvíztisztítót használnak ,a WC-k öblítéséhez esővizet, a fűtéshez geotermikus energiát használnak. A SEFAG Zrt. a választott műszaki megoldásokkal kívánja minimalizálni a beruházás következtében kialakuló ökológiai lábnyom méretét.

zselic csillagvizsgáló belső 01 A tervezett belső látványtervek (SEFAG Zrt.)

A pályázat magába foglalja a jelenleg meglévő erdészeti földút fejlesztését, így mintegy 3,6 km-nyi útszakasz kap új felületet, a csillagvizsgálóhoz vezető út építését pedig már most elkezdik. A csillagvizsgáló kivitelezésére kiírták a közbeszerzési pályázatot és a tervek szerint februárban elkezdődhet az építkezés. Reményeik szerint még a kitűzött határidő előtt, jövő augusztusban, vagy szeptemberben átadhatják a létesítményt.

Az csillagvizsgáló helyszíne a térképen:

Nagyobb térképre váltás Forrás: MTI, SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. A képek forrása: SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt.

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©