Hírek Pécsről

Elkezdődött a Pécsi Tudományegyetem új fogászati elméleti tömbjének kivitelezése, az egykori magasház helyén pedig játszóteret adtak át.

2020. március 24.

Elkezdődött a Pécsi Tudományegyetem új fogászati elméleti tömbjének kivitelezése, az egykori magasház helyén pedig játszóteret adtak át.

Megkezdődött a Pécsi Tudományegyetem új fogászati elméleti tömbjének kivitelezése

Egy közel hétmilliárd forintos, európai uniós támogatású fejlesztés részeként megkezdődött a Pécsi Tudományegyetem (PTE) új fogászati elméleti tömbjének kivitelezése – adta hírül az intézmény kedden az március közepén.

Az ötszintes, csaknem háromezer négyzetméteres hasznos alapterületű és több mint hatvan fogászati széket magában foglaló oktatási intézményt az Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) közel hétmilliárd forintos keretének részeként valósítja meg az egyetem a következő másfél évben.

A beruházás során a régi belvárosi, korszerűtlen ingatlanok helyett az orvosi campushoz közel egy "modern, korszerű és gazdaságosan fenntartható létesítményt építtet" a PTE, mert a jelenlegi telephely "nem képes kiszolgálni a graduális, posztgraduális és továbbképzési oktatás igényeit" - írták.

Az új tömb látványterve az egyetem honlapjáról

A fejlesztéssel egy olyan fogorvosi oktatási központot hoznak létre, amely biztos hátteret nyújt a fogorvostan-hallgatók képzésének, a szakfogorvosképzésnek és a szakorvosok élethosszig tartó továbbképzésének egyaránt.

Felidézték: az önálló pécsi fogorvosképzés a hetvenes évek közepén indult, amikor a képzésnek jelenleg otthont adó, 100-120 hallgatós kapacitásra méretezett épületet átadták. Az ezredfordulótól az oktatás angol és német nyelvű programokkal bővült, jelenleg a szaknak több mint félezer hallgatója van.

A közel hétmilliárdos EFOP-program keretében az új elméleti tömb megépítése mellett számos infrastrukturális fejlesztés is megvalósul a PTE-n. A többi között az egyetemi telephelyek közötti, adatkommunikációt szolgáló gerinchálózat sávszélességét az eddig elérhető négyszeresére bővítik.

Mindez a jövőben az egyes telephelyeken átívelő oktatási, kutatási és tudományos munkát, valamint a betegellátás során alkalmazott, nagy sávszélességet és alacsony válaszidőt igényű feladatokat fogja támogatni. Emellett a támogatás részét képezi a különböző karok vezeték nélküli hálózatának megújítása is.

Közparkot és játszóteret adtak át az egykori pécsi magasház helyén

Átadták március közepén azt a játszótérrel kiegészített közparkot, amelyet a 2016-ban lebontott pécsi magasház helyén alakítottak ki. Az előző városvezetés idején határozta el a pécsi önkormányzat, hogy az 1989-től üresen álló, 2016-ban kormányzati támogatással lebontott 25 emeletes magasház helyén új játszóteret és közparkot alakítanak ki.

Két eredménytelen közbeszerzési kiírás után végül 2019 nyarán tudták megkezdeni a fejlesztést a Területi operatív program (TOP) 134 millió forintos pályázati keretéből és az önkormányzat 39 millió forintos saját forrásából.

A teljesen új, közvilágítással és térfigyelő kamerarendszerrel ellátott parkban több mint ezer négyzetméternyi járda épült, több mint kétezer négyzetméteren füvesítették a területet, negyven fát és közel ezer cserjét ültettek, valamint egy új játszóteret is építettek.

A térhez kapcsolódó új parkolóban az elektromos autók töltése is megoldhatóvá válik a jövőben, emellett - várhatóan a nyártól - egy büfé és egy illemhely is lesz a parkban.

A 25 emeletes, IMS-szerkezetű pécsi magasház az 1970-es évek közepén épült, de vázszerkezetének korróziója miatt idővel életveszélyessé vált, ezért 1989-ben ki kellett üríteni.  A Magyarországon az 1970-es években alkalmazott IMS-technológia lényege, hogy az épületet alkotó előre gyártott födémelemek és vázoszlopok kapcsolatát utófeszítéssel oldották meg. Később kiderült, hogy az összetartó acélkötelek a hézagok kitöltésére használt pasztától egyes helyeken rozsdásodtak.

A pécsi önkormányzat 2003-ban ugyan 360 millió forintból megerősíttette az épületet, de annak hasznosítását többszöri tulajdonosváltás után sem sikerült megoldani.

A magasház állaga idővel ismét leromlott, a veszélyessé vált épületre 2013 őszén bontási határozatot adott ki a Baranya Megyei Kormányhivatal. A  80 méter magas, 20 ezer tonnányi betonból és ezer tonna acélból épült ingatlan bontási költségeinek 1 milliárd 256 millió forint összegű támogatásáról 2015 szeptemberében döntött a kormány.

A 2016-ban lebontott pécsi 25 emeletes magasház helyén kialakított park és játszótér 2020. március 12-én. Háttérben feltűnik a város jelképének számító tévétorony.

Forrás: MTI

Fotó: Aok.pte.hu, MTI/Sóki Tamás

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©