Felújítják a tatai Angolkertet

A közel 270 millió forintos beruházásra fél év alatt kell elkészülnie. Az Esterházy család által építtetett park sétányait is rendbe hozzák és közvilágítást építenek ki.

2014. január 07.

Tatán megkezdődik az Angolkert, másik nevén Angolpark felújítása. Az Esterházy család által építtetett parkban rendbe hozzák a sétányokat, a szabadtéri színpadot és felújítják a nyári lakot.

A szabadtéri színpad átépítése után 400 rögzített és 1000 mobil széket tudnak elhelyezni. A színpaddal szemben lévő nyári lak a felújítást követően az európai angolparkokat bemutató kiállításnak ad majd otthont, és itt szeretnék létrehozni az ország legjelentősebb, herendi porcelánokból álló gyűjteményét, mivel a herendi porcelánt előállító Farkasházy Fischer Mór Tatán alapította meg manufaktúráját.

A közel 270 millió forintos költségű beruházásra fél év áll rendelkezésre, a munkálatok során a park sétányait is rendbe hozzák és közvilágítással látják el. A fejlesztés összegét uniós pályázaton nyerte el az önkormányzat.

Az Angolpark Tata tóvárosi városrészében található, a 25 hektáros, mesterséges Cseke-tó mellett. Magyarország első angol mintára készült, nagy kiterjedésű parkját 1783-ban alakította ki az Esterházy család birtokán Böhm Ferenc uradalmi mérnök.

tata angolkert 02

A Pálmaház a tatai Angolkertben

Építésének idején a nagy vízhozamú források különleges klímát, állandóan nedves talajt biztosítottak a területen. A növényeket virágzásuk, lombosodásuk ideje, koronájuk mérete, színe, levél-színeződésük szerint válogatták össze. Az országban itt ültettek először szomorú fűzeket, a Kínából származó növény később a romantika korának jellegzetes kerti dísze lett.

A parkban több műromot építettek a 12. század elején emelt vértesszentkereszti apátság maradványainak felhasználásával, de a falakban egy harmadik századi római-kori sírkő is látható. Az Esterházy család a nyarakat az 1784-ben épült, copf stílusú kerti lakban töltötte, melyet Kiskastélynak neveztek. A közelmúltban újították fel a Pálmaházat, melyet Esterházy Ferenc építtetett citrom-, narancs- és pálmafák gondozására. Az épületben akkor és a felújítás után újra rendezvényterem és étterem kapott helyet.

Az Angolkertben 1934-ben szabadtéri színpadot hoztak létre, ahol nyári fesztiválokat rendeztek. A terület szélén 1948 májusában jelölték ki az Olimpiai Edzőtábor helyét, mivel ennek a városnak a klímája hasonlított legjobban Londonéra. A sikeres olimpiai szereplés után a tábort teljesen kiépítették és 1951-ben adták át a sportolóknak, napjainkig a magyar sport egyik fellegvára.

Forrás: MTI A kép forrása a Wikipédia, fotó: Süveg József.

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©