Átadták Csillebércen a Wigner Adatközpontot

40 milliárd forint értékben érkeztek számítógépek a CERN Budapesten a héten átadott adatközpontjába.

2013. június 14.

Orbán Viktor miniszterelnök, Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Rolf-Dieter Heuer, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) főigazgatója avatta fel a Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóintézetében megvalósult CERN-adatközpontot csütörtök délután Csillebércen.

adatkozpont 02

Az adatközpont 8,5 milliárd forintból épült fel az Új Széchenyi terv keretében, a KFKI Csillebérci telephelyén. Az épület alapterülete 4000 négyzetméter, 4 teremből áll, itt kezelik azokat az adatokat, amelyek a hadronütköztetőben keletkeztek. A beruházás része volt egy a svájci központú CERN és Budapest között kiépült nagytávolságú összeköttetés kiépítése is, amely - ahogy Pálnkás József az átadón fogalmazott - a Országos Széchényi Könyvár teljes adatállományának hússzorosát 20 másodperc alatt juttatja ki Svájcba.

adatkozpont 03

Az adatközpont első géptermét már idén január végén felavatták, ekkor kezdődhetett meg a számítástechnikai egységek beüzemelése. A teljes gépparkot 20-25 magyar szakember fogja üzemeltetni.

A program 3 plusz 4 évre szól. Az adattárolás merevlemezeken történik (a nagy szalagos adattárolók továbbra is a CERN-ben maradnak). A folyamatos áramellátást szünetmentes tápegységek és dízelgenerátorok biztosítják. A számítógépközpont tervezett kapacitásának mintegy fele lesz a CERN-é, a másik felét a tervek szerint a hazai kutatási-fejlesztési programok kiszolgálására használják fel. Az Európa egyik legmodernebb IT-infrastruktúráját működtető Wigner Adatközpontnak a következő két évtizedben meghatározó szerepe lesz a magyar tudósok részvételével folyó nemzetközi kutatási és kutatás-fejlesztési projektekben.

(Forrás: MTI)

(A képek forrása: MTI, Fotók: Koszticsák Szilárd)

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©